ارزیابی شاخص های محیطی تناسب زمین برای گسترش کالبدی شهر سروآباد با تلفیق دو مدل تحلیل شبکه ای و منطق فازی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دوفصلنامه جغرافیای اجتماعی شهری، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_KJUSG-5-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 459
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی نیری

استادیار ژئومورفولوژی، دانشگاه کردستان، ایران

حمید گنجائیان

کارشناس ارشد هیدروژئومورفولوژی، دانشگاه تهران، ایران

خبات امانی

کارشناس ارشد هیدروژئومورفولوژی، دانشگاه تهران، ایران

چکیده

رشد انفجاری و بدون برنامه جمعیت و مهاجرت بی­رویه به سوی شهرها و به دنبال آن توسعه فیزیکی سریع در سال­های اخیر، مشکلات بسیاری را برای شهرها و ساکنان آنها به­ وجود آورده است. پژوهش حاضر به بررسی وضعیت ژئومورفولوژیکی شهر سروآباد و ارزیابی قابلیت­های آن برای اهداف توسعه فیزیکی شهری پرداخته است. برای نیل به اهداف تحقیق، با بررسی مطالعات گذشته و استفاده از نظر کارشناسان، پارامترهای لازم و تاثیرگذار ژئومورفولوژیکی، زمین­شناسی و انسانی از جمله شیب، جهت شیب، ارتفاع، زمین­شناسی، کاربری اراضی، فاصله از گسل، فاصله از رودخانه، فاصله از راه ارتباطی و فاصله از محدوده شهری تعیین گردید؛ سپس به تهیه لایه­های اطلاعاتی آنها اقدام شد. برای این منظور، از دو مدل منطق فازی و ANP­ استفاده شد. ابتدا لایه­های مورد نیاز تهیه شده و به صورت فازی درآمد؛ سپس در مدل ANP، ارزش هر کدام از لایه ­ها محاسبه گردید و نقشه ­های شبکه شده با استفاده از منطق فازی تلفیق و در نهایت به صورت نقشه مناطق مستعد توسعه ارائه شدند. نتایج حاصل، موید آن است که حدود 25 درصد از منطقه مطالعاتی که در قسمت­های جنوبی، شرقی و جنوب­شرقی محدوده قرار دارد، مستعد توسعه است.

کلیدواژه ها

ژئومورفولوژی, توسعه شهری, مدل فازی, مدل ANP, سروآباد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.