نقش نبی در دریافت وحی با تکیه بر دیدگاه فارابی، ابن سینا و ملاصدرا به همراه نقد دیدگاه برخی روشنفکران معاصر
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای فلسفی کلامی، دوره: 19، شماره: 73
- کد COI اختصاصی: JR_PFK-19-73_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 360
نویسندگان
دانشجوی دکتری رشته شیعه شناسی، دانشگاه ادیان و مذاهب
دانشیار گروه رشته فلسفه و کلام اسلامی دانشگاه امام صادق(ع)
چکیده
مسئله وحی و نقش نبی در آن، از مسائل بسیار مهم در میان اندیشمندان اسلامی است و در این میان، فارابی نخستین کسی است که به گونه ای روشمند، به تحلیل بحث وحی و نبوت پرداخته است. او تبیینی معرفت شناسانه از وحی دارد و معتقد است که عقل مستفاد نبی پس از تعالی و اتصال با عقل فعال، معرفت وحیانی را دریافت کرده و به مدد قوه تخیل به حقایق و امور معقول، صورت می بخشد. ابن سینا نیز ضمن وارد کردن قوه حدس در فرآیند وحی و تبیین مراتب عقول، بر این باور است که نبی حقایق عقلی را دریافت کرده و به این حقایق، از طریق قوه متخیله ، صورت می دهد. ملاصدرا نیز معتقد است که عقل فعال، عقل بالقوه را به فعلیت می رساند. او تمایز میان وحی و غیر وحی را در اموری مانند نحوه دریافت معقولات، کمیت آنها و کیفیت وصول به مبدا معقولات می داند و برای بیان این تمایز، از عنصر قوه حدس و عقل قدسی بهره می جوید. از دید این سه فیلسوف، نبی قابل وحی است که پس از اتصال به عالم غیب و یا اتحاد با آن، معارف را ابتدا از طریق عقول و در نهایت، بی واسطه دریافت می کند.کلیدواژه ها
وحی, نبی, فارابی, ابن سینا, ملاصدرا, قوه خیال, حدس, عقل قدسیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.