بررسی انتقادی راه حل های مسئله شر بر اساس رویکرد نوتومیستی برایان دیویس

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: پژوهشنامه فلسفه دین، دوره: 16، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JPRR-16-1_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 493
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ذوالفقار ناصری

دانش آموخته دکتری فلسفه دین، دانشگاه تهران، پردیس فارابی، قم، ایران

منصور نصیری

استادیار گروه فلسفه دین، دانشگاه تهران، پردیس فارابی، قم، ایران

چکیده

مسئله شر یکی از مسائل مطرح در فلسفه دین معاصر است که تقریرهای مختلفی از آن ارائه شده و فیلسوفان خداباور نیز راه حل های مختلفی را برای حل آن ارائه کرده اند. برایان دیویس با نقادی رویکرد الهیاتی فیلسوفان دین معاصر و بر مبنای رویکرد الهیات سنتی آکوئیناس کوشیده است پاسخی مبنایی و متفاوت به مسئله شر بدهد. وی با رد تصور شخص گرایانه از خدا و نیز نقد یکسان انگاری اخلاق خدا و انسان در فلسفه جدید، اولا طرح مسئله شر در نظر خداناباوران و نیز برخی دفاعیه ها و تئودیسه ها در نظر فیلسوفان خداباور را برنمی تابد، و ثانیا می کوشد با در پیش گرفتن روش اصلاح رویکردی، یعنی با تحلیل برخی مفاهیم اصلی در الهیات سنتی آکوئیناس مانند وجود ، خالق و مخلوق ، و تاکید بر نقص معرفتی انسان، پاسخ مبتنی بر الهیات تومیستی به مسئله شر را بازسازی کند. به باور وی، با توجه به عینیت خدا و خیر در الهیات سنتی، در خدا و افعال او ممکن نیست شری باشد، و بنابراین شر موجود یا به نوعی محروم بودن از وجود است یا شامل محرومیتی است و در واقع اساسا امری عدمی است. در این مقاله تلاش کرده ایم نقدهای برایان دیویس به رویکرد الهیاتی فیلسوفان دین معاصر به مسئله شر و نیز پاسخ رویکرد اصلاحی برایان دیویس به این مسئله را بررسی کنیم و در پایان به بررسی انتقادی دیدگاه وی بپردازیم. نتیجه این که به نظر می رسد هرچند برخی نقدهای وی به فیلسوفان دین معاصر جدی است، در عین حال نوع برداشت و تفسیر وی از مبانی تومیسم و نیز راه حل پیشنهادی خود او برای مسئله شر نیز چندان راهگشا نیست.

کلیدواژه ها

مسئله شر, رویکردهای الهیاتی, توماس آکوئیناس, برایان دیویس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.