مقایسه ی خسرو و شیرین نظامی و شیرین و خسرو هاتفی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: پژوهشنامه ادب غنایی، دوره: 12، شماره: 23
  • کد COI اختصاصی: JR_JLLR-12-23_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 351
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیرا بامشکی

دانشگاه فردوسی مشهد

فاطمه رضوی

دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

خمسه­ی نظامی به عنوان یکی از شاهکارهای داستان ­پردازی فارسی، ضمن تاثیر از سنت­ های پیش از خود، تاثیری ژرف بر آثار پس از خود نهاد. نظیره­گویی، تقلید یا تتبع آن است که شاعر یا نویسنده­ای، به پیروی شاعر یا نویسنده­ی دیگر به خلق و نگارش اثری اقدام کند. بعد از نظامی سنت نظیره­گویی به­ طور گسترده رواج پیدا کرد. از­جمله مهم­ترین آثار نظامی که بازتاب عمده­ای در ادب فارسی داشت خسرو و شیرین است. این اثر در قرن 9 در دوره­ی حکمرانی سلطان بایقرا توسط هاتفی جامی تقلید شده ­است. عنوان نظیره­ی  وی شیرین و خسرو است. نوع ارتباط این دو روایت از مقوله­ی فزون­متنیت است. نتیجه­ی  به ­دست­ آمده از این بررسی استفاده­ی فراوان نظامی از شگردهای داستان ­پردازی، پیرنگ قوی، منسجم و پیچیده، نتیجه ­گیری ­های اخلاقی در پایان هر قسمت و توصیفات غنایی است، این موارد در روایت هاتفی کمتر دیده شده است.

کلیدواژه ها

فزون متنیت, نظیره گویی, نظامی گنجوی, خسرو و شیرین, هاتفی جامی, شیرین و خسرو, روایت شناسی ساختگرا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.