مرگ و مرگ اندیشی در اشعار اخوان ثالث، شاملو و فروغ فرخزاد

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: پژوهشنامه ادب غنایی، دوره: 13، شماره: 24
  • کد COI اختصاصی: JR_JLLR-13-24_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 662
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید حسام پور

دانشگاه شیراز

سمیه نبوی

دانشگاه شیراز

اعظم حسینی

دانشگاه شیراز

چکیده

مرگ و زندگی پیوسته دو عنصر مهم و برجسته در دیدگاه اندیشمندان بوده است؛ شاعران معاصر ایران به مرگ از چشم­اندازهای گوناگون نگریسته­اند. در این میان، سه شاعر شاخص پس از نیما، (خوان، شاملو و فروغ) اهمیت ویژه­ای دارند.در این جستار به شیوه­ی تحلیل محتوای کیفی، اندیشه و احساس سه شاعر معاصر ایرانی، (اخوان، شاملو و فروغ) درباره­ی مرگ و زندگی ارزیابی شد؛ به این منظور با جستجو در دیوان این شاعران، همه­ی شعرهایی که مضمون مرگ و زندگی در آن­ها یافت می­شد، واکاوی شد و سپس از این رهگذر، مباحثی مانند تصویر زندگی، مرگ، سیر تحول فکری سه شاعر، دنیای پس از مرگ و سرانجام شهادت و هراس از مرگ بررسی شد. یافته­های پژوهش نشان داد که تصویر نازیبای زندگی و بیزاری از مرگ و گاه هراس از آن، در آثار اخوان کم و بیش بدون تغییر نمایان است که گاه ملایم و گاه بی­تفاوت و توام با ریشخند است، اما در نگاه شاملو، زندگی با عشق زیباست و با وجود جان­کاهی، چیزی کم ندارد. او زیستن در میان نامردمان و ظلم­پذیران جامعه را بدترین نوع مرگ می­داند و مرگ در راه عقیده برای او زیبا و تحسین­برانگیز است؛ مرگ طبیعی را نیز به اجبار و به عنوان قانون طبیعت می­پذیرد. در نگاه فروغ، سیر تحول بیش­تر مشهود است. زندگی­ را با همه­ی پوچی­اش دوست دارد. در ابتدا اگر خواهان مرگ است به دلیل بیزاری از زندگی است؛ اما کم کم مرگ در نگاه او زیبا می­شود و با واژه­هایی روشن، شاعرانه، ترسیم می­شود.

کلیدواژه ها

اخوان, زندگی, شاملو, شهادت, فروغ, مرگ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.