آنالیز جامع توزیع تخلخل درون سیمان های فومی حفاری در چاه های نفت و گاز با استفاده از CT Scan

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: شانزدهمین کنگره ملی مهندسی شیمی ایران
  • کد COI اختصاصی: NICEC16_624
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 571
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین عامری

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی نفت، دانشگاه صنعت نفت، دانشکده نفت اهواز

سیدرضا شادی زاده

استاد تمام مهندسی نفت، دانشگاه صنعت نفت، دانشکده نفت اهواز

جمشید مقدسی

دانشیار مهندسی نفت، دانشگاه صنعت نفت، دانشکده نفت اهواز

چکیده

فناوری ساخت و استفاده سیمان های فومی یکی از جدیدترین دستاوردهای صنعت نفت و گاز در حوزه حفاری چاه های هیدروکربنی می باشد. در این مقاله با استفاده از تکنولوژی CT Scan و پردازش سه بعدی تصاویر بر روی پلاگ های مختلف سیمان فومی ساخته شده، توزیع خلل و فرج در این پلاگ ها بررسی شده است. از طرفی برای سنجش دقیق تر با تست های تخلخل و تراوایی بر روی هر پلاگ، این توزیع پیشبینی شده است. طبق انالیزهای انجام شده، سیمان حفاری طراحی شده FBJ با استفاده از ترکیب اسید، تاخیر دهنده لیگنوسولفانات سدیم و ماده کفزا، دارای یکی از بالاترین تخلخل ها و کمترین تراوایی ها است. این سنجش با استفاده از تصویربرداری میکروسکوپی و CT Scan نیز به اثبات رسیده است. سایر سیمان های فومی ممکن است تراوایی کمی داشته باشند، ولی تخلخل بالایی نداشته باشند و یا به گونه ای باشند که دارای تخلخل بالایی باشند، ولی تراوایی انها هم زیاد باشد. این موارد در شرایط عملیاتی کارایی مناسبی را ازخود نشان نمی دهند. بهترین سیمان فومی، سیمانی با کمترین تراوایی و بیشترین تخلخل ممکن است.

کلیدواژه ها

سیمان فومی حفاری، انالیز توزیع خلل و فرج با CT Scan ، چاه های نفت و گاز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.