بررسی آگاهی، نگرش و اظهار عملکرد بیماران همودیالیزی شهرستان شوشتر نسبت به رفتار تغذیه ای در سال 1397

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: پنجمین کنگره دانشجویی پژوهشی منطقه جنوب غرب کشور
  • کد COI اختصاصی: SRCSRMED05_129
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 510
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد رضایی

دانشجوی کارشناسی علوم تغذیه، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده علوم پزشکی شوشتر، شوشتر، ایران

محمد مهناءزاده

دانشجوی کارشناسی علوم تغذیه، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده علوم پزشکی شوشتر، شوشتر، ایران

محمد رسولی بدرانی

دانشجوی کارشناسی علوم تغذیه، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده علوم پزشکی شوشتر، شوشتر، ایران

اکرم همتی پور

دانشجوی کارشناسی پرستاری، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده علوم پزشکی شوشتر، شوشتر، ایران

چکیده

زمینه و هدف : بیماری های کلیوی یکی از شایع ترین بیماری ها در افراد است و موجب بروز مشکلات جدی برای این بیماران می گردد. توجه به مسائل و نیازهای اینگونه بیماران از جمله توجه به تغذیه امر مهمی است که عمدتا مورد غفلت واقع شده است. لذا هدف از این مطالعه تعیین آگاهی، نگرش و اظهار عملکرد بیماران همودیالیزی شهرستان شوشتر نسبت به رفتار تغذیه ای در سال 1397 بود.مواد و روش ها : این مطالعه تحلیلی – مقطعی در سال 1397 بر روی 92 بیمار تحت درمان با همودیالیز مراجعه کننده به مرکز دیالیز بیمارستان خاتم الانبیاء شهرستان شوشتر انجام شد که با استفاده از روش دردسترس و در صورت داشتن معیارهای ورود طی یک ماه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل فرم اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه استاندارد رفتارهای تغذیه ای مینه سوتا (MEBS) پرسشنامه محقق ساخته آگاهی و نگرش و عملکرد تغذیه ای مورد استفاده در مطالعه سلیمانی و همکاران بود. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آزمون های استنباطی (تی تست، آنالیز واریانس یک طرفه، کای دو و تحلیل رگرسیون لجستیک) در نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج : میانگین سنی افراد، 11/5±42/2 سال بود. میانگین نمرات آگاهی با جنس، مدرک تحصیلی و شغل ارتباط معنی داری نداشت (P> 0.05). در حالی که نمره نگرش بین دو جنس دارای اختلاف معنی دار بود (P< 0.001). از میان حیطه های نگرش، تنها حساسیت درک شده با مدرک تحصیلی رابطه معنی دار داشت (P=0.008) تحلیل نتایج رگرسیون لجستیک بیان کننده این بود که از میان حیطه های نگرش؛ در گروه غذایی نان و غلات، تنها حیطه فواید درک شده دارای اثر معنی دار مستقیم (P< 0.022) و در گروه غذایی گوشت، تنها حیطه موانع درک شده دارای اثر معنی دار معکوس (P=0.031).نتیجه گیری : با توجه به پایین بودن میزان آگاهی بیماران هودیایلزی نسبت به تغذیه، برنامه ریزی دقیق و جامع آموزشی جهت ارتقاء سطح آگاهی این افراد ضروری به نظر می رسد.

کلیدواژه ها

با توجه به پایین بودن میزان آگاهی بیماران هودیایلزی نسبت به تغذیه، برنامه ریزی دقیق و جامع آموزشی جهت ارتقاء سطح آگاهی این افراد ضروری به نظر می رسد.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.