سواد اطلاعاتی سبز: نقش کتابخانه ها و کتابداران در آموزه های زیست محیطی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: پنجمین کنگره دانشجویی پژوهشی منطقه جنوب غرب کشور
  • کد COI اختصاصی: SRCSRMED05_086
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1661
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

راضیه حسینوندناصری

دانشجوی کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده علوم پزشکی آبادان، آبادان، ایران

نرگس پیری زاده

دانشجوی کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده علوم پزشکی آبادان، آبادان، ایران

فاطمه حسنوند

دانشجوی کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده علوم پزشکی آبادان، آبادان، ایران

چکیده

مقدمه: بحران های زیست محیطی بعنوان یکی از نگرانی های بشر در قرن 21 مورد توجه بسیاری از پژوهشگران بوده است. این بحران ها که شامل قطع درختان، افزایش مصرف سوخت های فسیلی، آلودگی هوا و... می باشد تنها بخشی از مشکلات زیست محیطی جهان پیرامون ما را تشکیل می دهد. بنابراین آگاه سازی عمومی و آموزش جامعه در رابطه با ارزش و اهمیت محیط زیست برای ادامه حیات بشر امری مهم است. هدف از مطالعه حاضر مروری سیستماتیک بر مطالعات انجام شده در جنبش کتابخانه های سبز و پیوند میان آموزه های زیست محیطی و اطلاعات (سواد اطلاعاتی سبز) می باشد.روش پژوهش: نوع مطالعه مرور نظام مند است. با توجه به جدید بودن موضوع مورد مطالعه بازه زمانی از ابتدا تا سال 1397 در نظر گرفته شده است. جامعه پژوهش مقالاتی هستند که از پایگاه های فارسی زبان شامل مگیران، نورمگز، ایران داک، برکت و انگلیسی زبان وب آف ساینس، گوگل اسکالر، اسکوپوس و پابمد و سایر سایت های اینترنتی گرفته شده اند. کلیدواژه های مورد استفاده سواد زیست محیطی و سواد اطلاعاتی سبز بودند.یافته ها: از جمله اقدامات مفید و تاثیرگذار بر ارتقاء سواد اطلاعاتی سبز عبارتند از: ترویج تحقیقات علمی در این زمینه، گسترش تخصص در مسائل زیست محیطی و اقدام برای احداث کتابخانه های سبز، پیوند تفکر پایدار با مفاهیم سواد اطلاعاتی و آموزش آن، تطبیق استانداردهای سواد اطلاعاتی با سواد زیست محیطی، همکاری برای آموزش سواد اطلاعاتی در زمینه محیط زیست پایدار از طریق برگزاری جلسات آموزشی و کارگاه ها و نشست هایی با موضوعات و منابع سبز، آموزش سواد اطلاعاتی در راستای سواد سبز، تسهیل در دسترسی به اطلاعات، انتخاب منابع معتبر و مرتبط که باعث افزایش آگاهی کاربران در مسائل زیست محیطی می شوند.بحث و نتیجه گیری: کتابخانه های سبز با نشان دادن نقش اجتماعی خود و مسئولیت شان در ارتقا سواد اطلاعاتی سبز و ترویج پایداری از طریق آموزش، عملکرد و توسعه، نقش مهمی را در خدمات، فعالیت ها، رویدادها، منابع و پروژه های مرتبط با محیط زیست ایفا می کنند.

کلیدواژه ها

سواد اطلاعاتی سبز، سواد اطلاعاتی، کتابخانه های سبز، توسعه پایدار، محیط زیست، اطلاعات سبز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.