سن سنجی U-Pb، ترکیب ایزوتوپ های Nd-Sr و پتروژنز انواع گرانیتوییدهای شمال بردسکن، شمال شرقی ایران

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: یازدهمین همایش ملی تخصصی زمین شناسی دانشگاه پیام نور و بیست و یکمین همایش انجمن زمین شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: PNUGEO11_253
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 321
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدعلی مظهری

دانشیار گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه پیام نور

چکیده

سنگهای نفوذی فلسیک شمال بردسکن در اواخر پرکامبرین- اوایل کامبرین (نیوپروتروزوییک) تشکیل شده اند. این سنگها ترکیب مونزوگرانیت- گرانودیوریتی داشته و از نظر ژیوشیمیایی به دو گروه مختلف تقسیم میشوند. گرانیتوییدهای قدیمی تر (OG) در حدود 550 میلیون سال پیش متبلور شده و در رده ماگماهای متاآلومین کالک آلکالن قرار می گیرند.این سنگ ها نسبت های ایزوتوپی مشابه منابع گوشته ای با (Sr/Sr(i پایین (0/707-0/704) و مقادیر (ԐNd(t بالا (3/68+ و 2/49+) دارند و داده های ژیوشیمیایی همچون نسبت های پایین Rb/Sr و Rb/Ba نشان دهنده تشکیل آنها از طریق ذوبسنگهای بازیک می باشد. داده های سن سنجی U-Pb بر روی بلورهای زیرکن در گرانیتوییدهای جوانتر (YG)، سن حدود530Ma را برای تبلور آنها نشان می دهد. نسبت های بالای (Sr/Sr(i؛ (0/714-0/710) و مقادیر منفی (ԐNd(t؛ (4/54- و 6/95-)بیانگر نقش عمده منابع پوسته ای در ژنز گرانیتوییدهای YG بوده و ترکیب ژیوشیمیایی این سنگها مشابه مذاب های حاصلاز ذوب سنگ های رسوبی دگرگون شده می باشد. ماگماتیسم این منطقه در طی یک فرایند فرورانشی و زون برخوردی شکلگرفته است. ویژگی های ژیوشیمیایی حاکی از تشکیل گرانیتوییدهای OG همزمان با فرورانش و به دنبال آن شکل گیریگرانیتوییدهای YG همزمان یا کمی پس از برخورد می باشد.

کلیدواژه ها

گرانیتویید، نیوپروتروزوییک، گوشته، پوسته، بردسکن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.