ژیوشیمی و پتروژنز سنگ های آندزیتی و داسیتی کدر شمال شهربابک

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: یازدهمین همایش ملی تخصصی زمین شناسی دانشگاه پیام نور و بیست و یکمین همایش انجمن زمین شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: PNUGEO11_237
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 654
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدضیا حسینی

استادیار پترولوژی دانشگاه پیام نور، تهران

چکیده

سنگهای آتشفشانی داسیتی و آندزیتی کدر در پهنه ی ماگمایی ارومیه دختر و شمال غرب شهربابک رخنمون دارند.این سنگها دارای بافت پورفیری و از درشت بلورهای پلاژیوکلاز، هورنبلند، آلکالیفلدسپار، بیوتیت و بعضا کوارتزتشکیل شده اند. از منظر ژیوشیمیایی سنگ های آتشفشانی کدر دارای ترکیب آندزیت و داسیت هستند و متعلق به سریماگمایی کالک آلکالن و متاآلومینوس می باشند. نمودارهای بهنجار شده سنگ های داسیتی و آندزیتی کدر نسبت بهمورب و کندریت، غنی شدگی بارزی از عناصر LILE نظیر Sr, K, Rb, Ba و LREE به مراه تهی شدگی از HFSE نظیرHf ,Zr ,Nb, Ta, Ti, و HREE را نشان می دهند. نمودارهای تکتونو ماگمایی نشان میدهد که سنگهای آتشفشانی کدرمتعلق به حاشیه فعال قاره ای می باشند. مقادیر 2SiO ,Y=12/20 ppm ,Yb=0/7 ppm ,Sr/Y> 20 ppm, SiO(2)> 56% و Sr=1391/9 و الگوی عناصر کمیاب، شباهت زیاد آندزیت- داسیتهای کدر با آداکیت های غنی از سیلیس را نشان میدهند. مقادیر Sr/Y=114/03, (La/Yb)(n),= 26/03, Yb< 0/7 پیشنهاد می کنند که این سنگها از ذوب پوسته ی اقیانوسی فرورانده شدهمشتق شده اند. نسبت بالای Sm/Yb و La/Yb و مقدار کم ,Yb نشانگر حضور گارنت و آمفیبول در ناحیه منشاء ذوب اینماگماها است. فرورانش فعال نیوتتیس به زیر ایران مرکزی در ایوسن را می توان مسیول ایجاد سنگهای آداکیتی کدر می باشد.

کلیدواژه ها

داسیت، آندزیت، کدر، شهربابک، فرورانش و آداکیت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.