بررسی مشروعیت از بین بردن جنینهای آزمایشگاهی در فقه مذاهب اسلامی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دوفصلنامه فقه مقارن، دوره: 4، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_FIQHMG-4-7_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 446
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم جوانمرد فرخانی

استادیار دانشگاه گنبد کاووس

چکیده

این موضوع که جنینهای آزمایشگاهی از چه زمانی موجودی زنده تلقی می شوند و از بین بردن آنها ممنوع است، از موضوعات پراهمیتی است که فقهای اسلامی به آن توجه و دقت ویژه داشته اند. مسیله مشروعیت از بین بردن جنینهای آزمایشگاهی، مستلزم تعیین این مسیله است که جنین چه زمانی جایگاه انسانی را به دست می آورد. آرای فقهای مذاهب مختلف اهل سنت در این بحث بسیار مختلف و متشتت است. در این پژوهش بر آن هستیم تا با بهره گیری از قواعد اسلامی، در مقایسه ای تطبیقی، حرمت اتلاف جنینهای خارج از رحم را از نظر فقه مذاهب اسلامی مورد واکاوی و تحلیل قرار دهیم. روش تحقیق مقاله حاضر تحلیلی توصیفی است. اطلاعات تحقیق نیز به صورت کتابخانه ای جمع آوری شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که بیشتر فقهای مالکی، برخی از حنفی ها، غزالی از فقهای برجسته شافعی، ابن جوزی از علمای حنبلی و بیشتر فقهای معاصر اهل سنت و مشهور فقهای امامیه، احترام به جنین را مشروط بر استقرار آن در رحم می دانند؛ ازاین رو از بین بردن جنینهای آزمایشگاهی را قبل از لانه گزینی در رحم مجاز می شمارند.

کلیدواژه ها

حیات, رحم, جنین, لقاح, آزمایشگاه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.