بررسی وجوه نوستالژی در شعر حافظ
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: فصلنامه ادبیات عرفانی و اسطوره شناختی، دوره: 12، شماره: 44
- کد COI اختصاصی: JR_MMJ-12-44_008
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 380
نویسندگان
استادیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه بوعلی سینای همدان
کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه بوعلی سینای همدان
چکیده
نوستالژی از اصطلاحات علم روان شناسی و به معنای دل تنگی، حسرت زدگی، و غم غربت است که از دیرباز، در ادبیات فارسی نمود گسترده ای داشته و جایگاهی ویژه را در شعر غنایی به خود اختصاص داده است. هدف ما در پژوهش حاضر بررسی وجوه نوستالژی در اشعار حافظ در سه بخش فردی، سیاسی- اجتماعی، و عرفانی با روش توصیفی – تحلیلی است. عصر حافظ دوره ای بحرانی در تاریخ ایران بوده است؛ از این رو، تاثرات حاصل از اوضاع نابهنجار سیاسی- اجتماعی در سروده های این شاعر بسیار برجسته است؛ به گونه ای که بسیاری از مصادیق نوستالژی در شعر حافظ ریشه در زمینه های سیاسی- اجتماعی عصر او دارد. اندیشه های عرفانی خواجه در نگاه به گذشته ازلی و هبوط انسان به کره خاکی با حسرت و اندوه جدا شدن از عالم معنا پیوند می خورد و نگاه متفاوت حافظ به این مساله هم شایسته بررسی است. با توجه به شخصیت فعال و موثر حافظ، در شعر او موارد نقض نوستالژی را نیز می توان مشاهده کرد؛ اندیشه هایی چون غم ستیزی و شادخواری، امیدواری به آینده، توکل به لطف خدا و رضا دادن به داده او حافظ را یاری کرده است تا در آن روزگار سیاه، اسیر سلطه غم و حسرت نشود.کلیدواژه ها
نوستالژی, شعر حافظ, غم غربت, آرمان شهر, تحلیل متناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.