نقش عقلانیت دینی در نظریه سیاسی محمدحسین نایینی
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: دوفصلنامه اسلام و علوم اجتماعی، دوره: 8، شماره: 15
- کد COI اختصاصی: JR_ISSJ-8-15_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 393
نویسندگان
دانشجوی دکترای علوم سیاسی، گروه علوم سیاسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرضا
استادیار گروه علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرضا
استادیار و مدیر گروه علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرضا
چکیده
عامل عقلانیت در ایران دوره اسلامی به ویژه دوران معاصر همواره در چارچوب بستر دینی توانسته است در اندیشه علمای دینی نقش آفرینی کند. این روند در دوران مشروطه در اندیشه سیاسی محمدحسین نایینی در کتاب تنبیهالامه وتنزیهالمله در چارچوبی منسجم نشان دهنده فهم سیاسی وی از شرایط و مقتضیات زمان، نهاد پارلمان و در عین حال ایجاد همگرایی بین دیدگاه های سنت گرایان و تجددگرایان در تفهم مفاهیم دینی در عرصه سیاست و به تبع آن نظریه پردازی سیاسی وی در این زمینه است. در این مقاله تلاش شده است تا با رجوع به کتاب تنبیهالامه وتنزیهالمله نایینی با روش توصیفی−تحلیلی و براساس نظریه توماس اسپرینگر شاخص ها و ابعاد متمایز و ویژه عقلانیت دینی نایینی را درباره ضرورت وجود پارلمان و برقراری سلطنت اسلامیه به عنوان ساختاری جدید در عرصه سیاست در دوره مشروطه توصیف و تبیین شود.کلیدواژه ها
نایینی, پارلمان, عقلانیت, دین, نظریه سیاسیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.