سرگذشت اومروس و اومریسم

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه ادبیات عرفانی و اسطوره شناختی، دوره: 13، شماره: 48
  • کد COI اختصاصی: JR_MMJ-13-48_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 422
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیروس شمیسا

استاد دانشگاه علامه طباطبایی

شوبانه صراف

دانشجوی دکتری ادبیات فارسی دانشگاه علامه طباطبایی

چکیده

بدون شک یکی از مهم ترین و قدیمی ترین مکتب های اسطوره شناسی اومریسم است که اسطوره ها را گزارش های تحریف شده رویدادهای تاریخی می شمارد. این رویکرد از دیرباز در ایران هواداران بسیاری داشته، اما پژوهش اندکی در مورد آن صورت گرفته است. در این مقاله تاریخچه این مکتب را از زمان انتشار کتاب تاریخ مقدس اومروس در 300 سال پیش از میلاد مسیح تا قرن 18 میلادی هنگامی که به عنوان یک مکتب اسطوره شناسی تثبیت شد، مورد بررسی قرارداده و نشان داده ایم که چرا و چگونه دیدگاه اومروس به عنوان نظریه ای مذهبی درباره خدایان اساطیری به تدریج تبدیل به مکتبی در اسطوره شناسی مدرن شده است. در این راستا تلاش کرده ایم از متون دست اول استفاده کنیم، از جمله بخشی از کتاب تاریخ مقدس اومروس را به فارسی برگردانده ایم. در نهایت کوشیده ایم بازتاب کتاب اومروس را در ادبیات فارسی بیابیم و نشان داده ایم که بخشی از حماسه کوش نامه را می توان اقتباسی از این کتاب دانست.

کلیدواژه ها

اومریسم, اومروس, اسطوره شناسی, گاه شمار, کوش نامه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.