به کارگیری سیستم های استنتاجی فازی عصبی (ANFIS) در آنالیز غربالگری هوشمند روش های ازدیاد برداشت نفت

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس بین المللی فناوری و مدیریت انرژی با رویکرد پیوند انرژی، آب و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: IEAC05_133
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 656
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیدرضا بلیله وند

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه صنعت نفت

نادر درشتی

عضو هیات علمی دانشگاه صنعت نفت

ریاض خراط

عضو هیات علمی دانشگاه صنعت نفت

نوشین جباری

مدرس دانشگاه صنعت نفت

چکیده

تقاضای روزافزون برای انرژی و کاهش اکتشافات میادین جدید نفتی باعث شده تا نگاه مهندسان به سمت روش های ازدیاد برداشت نفت باشد. روش های مختلفی برای ازدیاد برداشت نفت وجود دارد که قبل از اعمال در مقیاس صنعتی و میدانی، انجام شبیه سازی فرآیند آنها ضروری می باشد. شبیه سازی این فرآیندها به کمک نرم افزارخای خاص انجام می گیرد که برای اجرا نیاز به پارامترهای ورودی زیادی داشته و تهیه این پارامترها نیز مستلزم انجام کارهای آزمایشگاهی سنگین و صرف و هزینه زیادی می باشد. از طرفی این گونه شبیه سازی چون با داده های آزمایشگاهی انجام می گیرد، با آنچه در عمل اتفاق می افتد، بسیار متفاوت بوده و شامل خطاهای گوناگون می باشد. از آنجایی که روش های ازدیاد برداشت در مخازن نفتی سراسر دنیا انجام شده است، می توان با استفاده از داده های این میادین و بکارگیری سیستم های هوشمند، پیش بینی موردنظر برای مخازن جدید را انجام داد. براساس شواهد، مهم ترین پارامترهای تاثیرگذار در یک فرآیند ازدیاد برداشت، خصوصیات مخزن می باشد. بنابراین در تحقیق حاضر، داده های مربوط به 275 مخزن نفتی دنیا که یکی از روش های ازدیاد برداشت در آنها با موفقیت اجرا شده، جمع آوری گردیده است. از میان سه دسته کلی روش های ازدیادی برداشت (شیمیایی، تزریق گاز و گرمایی)، 6 روش ازدیاد برداشت و 7 پارامتر مخزن شامل اشباع نفت اولیه، نفوذپذیری، ویسکوزیته، درجه API، دما و عمق مخزن مد نظر قرار گرفته اند. به کمک سیستم استنتاحی فازی مبتنی بر ANFIS، مدلی طراحی شده است که می تواند با کمک 7 پارامتر ورودی، روش بهینه ازدیاد برداشت برای هر مخزن با خصوصیات مشخص را حدس بزند. نتایج نشان می دهد مدل طراحی شده در 262 مورد از 275 مخزن یاد شده به صورت موفق عمل کرده است.

کلیدواژه ها

غربالگری هوشمند، ازدیاد برداشت، سیستم های استنتاجی فازی عصبی انفیس، هوش مصنوعی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.