تجزیه و تحلیل دوره های بازگشت یخبندان شهرستان خلخال

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس بین المللی فناوری و مدیریت انرژی با رویکرد پیوند انرژی، آب و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: IEAC05_070
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 377
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الناز رشتبران

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته آب و هواشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

بتول زینالی

دانشیار، گروه جغرافیای طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

بهروز سبحانی

دانشیار، گروه جغرافیای طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

چکیده

یخبندان نوعی پدیده هواشناسی است که در آن آب در مرحله انجماد و یا زبر نقطه انجماد قرار دارد. اگر درجه حرارت در طول شبانه روز کمتر از صفر درجه سانتی گراد باشد به عنوان پدیده یخبندان نامیده می شود. این پدیده پیامدهای مهمی بر جنبه های گوناگون زندگی انسان به ویژه فعالیت های کشاورزی و تولید مواد غذایی دارد. در این پژوهش رخداد یخبندان و دوره بازگشت آن در شهرستان خلخال به کمک زنجیره مارکوف و آمار بلند مدت 25 ساله دمای حداقل روزانه ( 1991- 2016 ) انجام گرفته است. با طرح یک شاخص آماری بر روی این داده ها در منطقه مورد مطالعه دماهای حداقل که از شاخص مورد نظر کمتر بودند به عنوان موج سرما و روزهای یخبندان تعریف شدند. با کمک مدل مارکوف دوره های یخبندان کوچک و بزرگ برای هر ماه تعیین گشت و در نهایت با استفاده از زنجیره مارکوف به برآورد احتمال وقوع یخبندان و دوره بازگشت امواج سرمایی شناسایی و تجزیه و تحلیل گردید و این نتایج حاصل شد ایستگاه خلخال جزو مناطق سردسیر می باشد و در تمامی ماه ها یخبندان های بزرگ در آن به وقوع پیوسته حتی در آغاز و خاتمه دوره سرما، همچنین دوره بازگشت در ماه های اکتبر، نوامبر، دسامبر و مارس 16 روزه و در ژانویه، فوریه و آوریل 17 روزه می باشد و به طور تقریبی احتمال بازگشت یخبندان در همه ماه های سرد سال یکسان خواهد بود.

کلیدواژه ها

یخبندان، دماهای حداقل، زنجیره مارکوف، دوره های بازگشت یخبندان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.