ارزیابی استراتژی های کنترل خطوط مرزی واقع در مناطق حفاظت شده با استفاده از روش تصمیم گیری چند معیاره AHP (مطالعه موردی: منطقه حفاظت شده تالاب هامون در محدوده ی مرز ایران و افغانستان)
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: شانزدهمین همایش ملی ارزیابی اثرات محیط زیستی ایران
- کد COI اختصاصی: IRANEIA16_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 656
نویسندگان
مدیر کل حفاظت محیط زیست
دانش آموخته مقطع کارشناسی ارشد مهندسی کشاورزی- منابع آب ، دانشگاه زابل
چکیده
تالاب ها به عنوان یکی از بارزترین زیبایی های خلقت، مفیدترین و در عین حال بدبیارترین اکوسیستم های طبیعت به شمار می روند، این زیستگاه های حیاتی و متنوع از جمله نظام های حیات بخشی هستند که مطلقا جایگزین ندارند؛ در این میان تالاب بین المللی هامون علاوه بر اینکه یک ثروت ملی به شمار می رود از جایگاه و اهمیت بین المللی ویژه ای برخوردار می باشد. بخشی از این پهنه ی آبی منحصربفرد و بی نظیر در خاک افغانستان قرار دارد. از آنجایی که حفظ خطوط مرزی به حفاظت و دفاع نیاز دارد رویکردهای مدیریت مرز با توجه به شرایط خاص منطقه مورد مطالعه متنوع و پیچیده می باشد. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و اطلاعات مورد نیاز به شیوه کتابخانه ای، میدانی و سنجش متغیرها بر اساس مصاحبه با خبرگان و صاحب نظران جمع آوری گردیده است و مهمترین عوامل تاثیرگذار ناشی از روش های مختلف کنترل مرز با استفاده از روش تصمیم گیری چند شاخصه AHP مورد بررسی قرار گرفته است. اطلاعات بدست آمده بیانگر درجه اهمیت شاخص های حفظ تنوع زیستی، فرسایش خاک و توسعه صنعت اکوتوریسم به ترتیب با 9/16، 8/16 و 6/15 درصد می باشد و شاخص های تامین امنیت، قاچاق مواد مخدر، اسلحه و سوخت، جلوگیری از ورود سیلاب و رونق تجارت از درجه اهمیت های بعدی برخوردار بودند. از میان گزینه های مورد بررسی جهت کنترل خطوط مرزی استقرار سامانه های پیشرفته، نصب تجهیزات الکترونیکی و اپتیکی، احداث دایک و خاکریز و نصب سیم خاردار و صفحات مشبک با 6/36، 3/23، 6/21 و 5/18 درصد به ترتیب اولویت های اول تا چهارم جهت حفظ خطوط مرزی در منطقه مورد مطالعه می باشند.کلیدواژه ها
مدیریت مرز، تالاب هامون، تحلیل سلسله مراتبی(AHP).مقالات مرتبط جدید
- استفاده از مواد سازگار با محیط زیست در صنعت ساختمان بتن سبز و بازیافتی رویکردی موثر در توسعه پایدار
- بررسی جایگاه مناطق حفاظت شده ایران و نقش مشارکت های مردمی در حفاظت از مناطق
- مروری بر مقایسه اثر سمیت نانوذرات فلزی مختلف، روی آبشش ماهی ها
- مطالعه مدیریت ازن و عوامل آلودگی محیط زیست
- پارامترهای محیط زیستی یا فعالیت های انسانی کدام یک بیشترین تاثیر را بر غلظت متان اتمسفری ایران دارند؟
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.