CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی در زمانی اسطوره کیومرث در روایت های خدای نامه ها و شاهنامه فردوسی (بر مبنای تواریخ عربی برگرفته از ترجمه خدای نامه ها)

عنوان مقاله: بررسی در زمانی اسطوره کیومرث در روایت های خدای نامه ها و شاهنامه فردوسی (بر مبنای تواریخ عربی برگرفته از ترجمه خدای نامه ها)
شناسه ملی مقاله: SHAHNAMEH01_067
منتشر شده در همایش علمی شاهنامه و پژوهش های آیینی در سال 1392
مشخصات نویسندگان مقاله:

حامد صافی - دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد

خلاصه مقاله:
بررسی درزمانی و همزمانی، دو نگرشی هستند که از زبان شناسی نوین سرچشمه گرفته اند. در بررسی درزمانی به تحول پدیده در بستر تاریخی و در نگرش همزمانی به پدیده بدون گذر زمان پرداخته میشود. خدای نامه ها، به عنوان متونی که در دوره ساسانی تدوین یافته اند، در بستر تاریخی از زمان تدوین تا سرایش شاهنامه فردوسی دچار دگرگونی شدهاند. تواریخ عربی، که در سده های نخستین اسلامی تدوین شده اند، تنها متونی هستند که بازمانده خداینامه ها در آنها دیده میشود. تحلیل درزمانی اسطوره کیومرث در شاهنامه فردوسی و تواریخ عربی، تغییرات این اسطوره را در گذر زمان به خوبی آشکار می سازد. انگیزه های متفاوت نویسندگان ومولفان تواریخ و شاهنامه، اعتقادات مذهبی اسلامی آنها و آشناییشان با روایات سامی و اسلامی، از مهمترین دلایل دگرگونی در اسطوره کیومرث بوده است. تبدیل کیومرث از شخصیتی صرفا اسطوره ای به شخصیتی تاریخی در متون تاریخی دوره اسلامی به وضوح دیده میشود.

کلمات کلیدی:
کیومرث، شاهنامه فردوسی، تواریخ عربی، خداینامه، بررسی درزمانی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/852368/