ارتباط مواجهه با سرب و بیماری های قلبی عروقی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سومین کنگره عناصر کمیاب ایران
  • کد COI اختصاصی: ICTE03_093
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 536
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم اصفهانی

دانشجوی دکتری، گروه بیوشیمی بالینی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

احمد موحدیان

استاد، گروه بیوشیمی بالینی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

نگار عطایی

دانشجوی دکتری، گروه بیوشیمی بالینی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

چکیده

سابقه و هدف: مواجهه با سرب در ایجاد بیماری های قلبی عروقی که مهم ترین علت مرگ و میر محسوب می شوند، نقش دارد. این مقاله به مرور مکانیسم های مرتبط می پردازد. مواد و روش ها: مطالعات اخیر انجام شده در مورد سرب و بیماری های قلبی عروقی مورد بررسی قرار گرفت. منابع استفاده پایگاه های Web PubMed و Science direct, Google scholar ،of knowledge بودند. نتایج: بررسی اطلاعات نشان می دهد که مواجهه با سرب در مقادیر کم در طولانی مدت با مکانیسم های متعدد سبب افزایش فشار خون می شود: افزایش فعالیت آنزیم مبدل آنژیوتانسین و کینیناز 2، تاثیر روی آزادسازی یا ساخت رنین، کاهش دسترسی به نیتریک اکساید و افزایش مقاومت عروقی، اثر تحریکی روی سیستم اعصاب سمپاتیک، تغییر در سیستم آدرنرژیک و فاکتورهای تنظیم کننده عروقی مشتق از اندوتلیوم، اختلال در تنظیم پپتید ناتریورتیک دهلیزی، مداخله در مسیر سیگنالینگ کلسیم و تغییر مقاومت عروقی. از دیگر نقش های سرب، تسریع استرس اکسیداتیو است. مطالعات متعدد ارتباط استرس اکسیداتیو با بیماری های قلبی عروقی را اثبات کرده است. سرب از طریق مداخله در ساخت برخی پروتیوگلیکان ها در عملکرد اندوتلیال و عروق موثر است. این فلز اثرات منفی بر روند فیبرینولیتیک داشته و نیز رشد سلول های ماهیچه صاف عروق که در تشکیل پلاک های آترواسکلروتیک تاثیر دارند، را نیز تسریع می کند. نتیجه گیری: درک کامل اثر مواجهه با سرب روی بیماری های قلبی عروقی نیاز به تحقیقات بیشتر دارد. با توجه به بالا بودن میزان آلودگی با سرب و نیز شیوع بالای بیماری های قلبی عروقی در ایران، لازم است تا اثر مواجهه با سرب برروی بیماری های قلبی عروقی در ارزیابی های خطر آلودگی با این فلز قرار بگیرد.

کلیدواژه ها

مواجهه با سرب، فلزات سنگین، بیماری های قلبی عروقی، فشار خون بالا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.