مکانیسم اثر آرسنیک در القای سرطان

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سومین کنگره عناصر کمیاب ایران
  • کد COI اختصاصی: ICTE03_079
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 786
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نگار عطایی

دانشجوی دکتری، گروه بیوشیمی بالینی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

مجتبی پنجه پور

دانشیار، گروه بیوشیمی بالینی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

مریم اصفهانی

دانشجوی دکتری، گروه بیوشیمی بالینی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

چکیده

سابقه و هدف: آرسنیک غیرآلی که سبب آلوده کردن آب آشامیدنی بیش از 100 میلیون انسان در دنیا شده است، یک ماده کارسینوژن است و مجاورت طولانی مدت با آن میتواند به عنوان یکی از بزرگ ترین تهدیدها برای سلامتی انسان محسوب شود. حتی سطوح پایین مجاورت با آرسنیک، سبب افزایش ریسک سرطان پوست، مثانه و ریه می گردد؛ به طوری که ریسک ابتلا به سرطان پوست را دو برابرکرده و سالانه بیش از 5297 مورد سرطان ریه به آرسنیک نسبت داده می شود. مواد و روش ها: مطالعات اخیر در این زمینه با استفاده از بانک های اطلاعاتی PubMed, Science direct, Google scholar, Ovid تحت بررسی مروری و آنالیز قرار گرفتند نتایج: آرسنیک از طریق القای استرس اکسیداتیو و تولید ROS در شروع و پیشبرد سرطان دخالت دارد. همچنین، متیلاسیون آرسنیک به وسیله S- آدنوزیل متیونین و گلوتاتیون، سبب تولید گونه های بسیار سمی متیله آرسنیک با فعالیت سیتوتوکسیک قوی و اثر مهارکنندگی آنزیم اثرات اپیژنیکی نظیر تغییرات هیستونی و متیلاسیون DNA می شود. آرسنیک قادر است به گروه های سولفیدریل سیستیین برخی از پروتیین ها باند شده و فعالیت آنها را مهار کند. به علاوه، دارای اثرات سینرژیک با تنباکو و الکل در القا سرطان می باشد. نتیجه گیری: مرور مطالعات اخیر انجام شده نشان می دهد که تماس با آرسنیک میتواند به عنوان یک بیومارکر قوی در کارسینوژنسیتی القا شده با آرسنیک مطرح شود. بیان مکانیسم های کارسینوژنسیتی آرسنیک جهت درمان و پیشگیری از سرطان های القا شده با این عنصر، اهمیتدارد.

کلیدواژه ها

آرسنیک غیرآلی، استرس اکسیداتیو، سرطان ریه، سرطان پوست

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.