بررسی مضامین اشعار رجزی با تاکید بر تطبیق عصر جاهلی و اسلامی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی پژوهش های نوین در حوزه زبان و ادبیات ایران (با رویکرد فرهنگ مشارکتی)
  • کد COI اختصاصی: MTCONF05_098
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 518
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه اکبری سلطان باجی

دانشجوی دکتری رشته زبان و ادبیات عرب دانشگاه آزاد اسلامی، واحد گرمسار

چکیده

بی گمان اسلوب رجزیکی ازارکان بنیادین در نبردهای دوره جاهلیت نزد قوم عرب قبل از اسلام بوده است.سرودن در این قالب کهن و هنری دلایل و کارکردهای گوناگونی داشته است که می توان به ایجادرعب دردلدشمن،وروحیه دادن به سپاه خودی و مانند این ها اشاره کرد. ماهیت بحر رجز در ادب عربی و انگیزه استفاده ازآن به همراه تغییر قالبی و به ویژه تغییرات معنایی آن از اموری به شمار میروندکه باید برای آشنایی با فرهنگ وباورهای عصر جاهلی و دوره اسلامی، مورد بحث و بررسی دقیق و مستقل قرار گیرد. زیرابامقایسه رجزپیشازاسلام وپس از آن تغییراتی شگرف درمضامین آن به چشم می خوردومفاهیمی مانندجنگ در راه رضای الهی،صبر، وفا، یاری پیامبر (ص) وایمه (ع)و ... به جای مفاهیمی چون قتل وخونریزی،غارت وتفاخربه قوم و قبیلهوهجو وذم و ... بکاررفته است. نگارنده در این پژوهش باتحلیل ومقایسه میان رجزهای عصر جاهلی و مواردموجود در سده اول عصر اسلامی، بینشی جامع نسبت به اوضاع زمان و فرهنگ حاکم بر این آثار نغز ادبیوچگونگی تکامل آن از نگاه زمینی به نگاه ملکوتی و از رذایل به فضایل، به خواننده داده است. و نیز با دادن بصیرتیشایسته در بیان سیر تاریخی تحول رجز، مخاطب را در کسب عنصر بیداری و آگاهی از جریان های اجتماعی وگاه انحرافی و نفاق آلود یاری نموده است.

کلیدواژه ها

رجز، تحول، معانی، ارزش

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.