تاثیر بادگیر بر بهبود تهویه طبیعی خانه های سنتی ایران (نمونه موردی: باغ دولت آباد یزد)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: پنجمین همایش بین المللی معماری و شهرسازی پایدار درخاورمیانه و جنوب آسیا
  • کد COI اختصاصی: CAMU05_038
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1077
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ایمان میرشجاعیان حسینی

دانشجوی دکتری، مدرس گروه معماری موسسه آموزش عالی خاوران، مشهد، ایران

ملیکا سهامیان مقدم

دانشجوی کارشناسی معماری داخلی، گروه معماری موسسه آموزش عالی خاوران، مشهد، ایران

چکیده

بادگیر به عنوان یک عنصر شاخص در تهویه ساختمان های سنتی ایران در مناطق گرم و خشک و گرم است که با استفاده ازهوای بیرون و انرژی باد هوای داخل محیط را خنک و ایجاد آسایش میکند. عملکرد آن ها به گونه ای است که هوای مطلوبیکه در حیاط یا زیر زمین وجود دارد را به سمت بالا هدایت میکند کاهش مصرف انرژی و سوختهای فسیلی را به همراهدارد. هر بادگیر به نسبت مکانی که در آنجا احداث شده است تقسیم بندی می شود؛ در اردکان به صورت یک طرفه، در کرمانبه صورت دو طرفه و همچنین در یزد به صورت چهار طرفه ساخته شده اند. در این مورد پژوهشهایی شکل گرفته اما به طورمختص در مورد نقش بادگیر به عنوان یک عنصر شاخص و تاثیر آن بر بهبود تهویه طبیعی تحقیقی انجام نشده است. در اینمقاله به دنبال آن هستیم که استفاده از بادگیر در بناهای قدیمی چه تاثیری در بهبودسازی تهویه مطبوع را به همراه داشتهاست و برگشتی به معماری سنتی ایران داشته باشیم. باغ دولت آباد یزد به دلیل شهرت بسیاری که در رابطه با وجودبادگیرهایش دارد و دارای بلندترین بادگیر موجود در ایران است، به عنوان نمونه موردی مورد بررسی قرارگرفته است.گردآوری اطلاعات با بررسیهای میدانی و کتابخانه ای صورت گرفته است و روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی میباشد.نتایج نشان میدهد برای ساخت این بادگیرها ترکیبی از معماری بومی و همچنین مهندسی تهویه مورد استفاده قرار داده اندکهنتیجه این سازه باعث شده زندگی افراد در مناطق کویری به راحتی امکان داشته باشد و استفاده از آن در بناهای امروزی می-تواند نمادی از معماری ایرانی را به همراه داشته باشد.

کلیدواژه ها

بادگیر، تهویه طبیعی، یزد، باغ دولت آباد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.