بررسی شاخصه های پایداری در معماری دستکند بیستون

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس ملی مهندسی عمران، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ACUC06_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 438
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود شریفی دیرین

کارشناس ارشد مرمت و احیا بناها و بافت های تاریخی

چکیده

معماری دستکند در نتیجه ی نیاز انسان برای تلفیق پایداری بین کالبد و رفتار انسان شکل گرفته است، بدین معنا که بستر طبیعی زمین و دخل تصرف انسان برای خلق فضاهای کاربردی در آن و موقعیت آن به عنوان معیارهای تاثیرگذار قلمداد می گردند. همواره استفاده از معماری دستکند در زمان های مختلف و به شکل های متفاوت نیازهای انسان را پاسخگو بوده که متاسفانه امروزه بواسطه بهر هگیری از تکنولوژی های صنعتی در ساخت و تاسیسات کمتر مورد استفاده قرار می گیرد. بسیاری از مفاهیم نوین در عرصه معماری پایدار در تکنیک های بکاررفته در این نوع معماری قابل مشاهده است. فرضیه اصلی این پژوهش آن است که معماری دستکند برای پاسخگویی به نیازهای انسان امروز در قالب معماری پایدار قابلیت های بسیاری دارد و می توان با استفاده از شیوه های خلاقانه بکاررفته در آن برای خلق فضاهای معمارانه نوین از آن ها بهر هبرد. بدین منظور در این مقاله به بررسی مفاهیم معماری پایدار و همساز با اقلیم و چگونگی ساختار زاغه های بیستون پرداخته می شود. لذا روش تحقیق از نوع توصیفی-تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات با استفاده از مطالعات میدانی و کتابخانه ای می باشد. در این مقاله نخست مفهوم معماری پایدار و شاخص های طبیعی، اجتماعی و اقتصادی آن به طور اجمالی ذکر می شود و بعد از شرح ویژگی های زاغه های بیستون نقاط ضعف و قوت آن ها در کاربرد به عنوان یک فضای معمارانه امروزی مورد بررسی قرار می گیرد و در انتها راهکارهایی برای استفاده از این ایده ها در جهت پاسخگویی به نیازهای امروزی ارایه می گردد.

کلیدواژه ها

معماری دستکند، بیستون، زاغه، معماری پایدار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.