سنجش شاخص های رشد هوشمند در مناطق 13گانه شهر مشهد

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی عمران، معماری و مدیریت توسعه شهری در ایران
  • کد COI اختصاصی: CAUM01_1899
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 609
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیما گنابادی نژاد

گروه شهرسازی،واحد مشهد،دانشگاه آزاد اسلامی،مشهد،ایران

تکتم حنایی

گروه شهرسازی،واحد مشهد،دانشگاه آزاد اسلامی،مشهد،ایران

سیدمسلم سیدالحسینی

گروه شهرسازی،واحد مشهد،دانشگاه آزاد اسلامی،مشهد،ایران

چکیده

در دهه ی آخر قرن بیستم رشد هوشمند به عنوان راهبردی جامع برای مقابله با گسترش پراکنده و کم تراکم مناطق پیرامونی شهرها مطرح و در بسیاری از کشورهای توسعه یافته به کار گرفته شد. رشد هوشمند الگوهای کاربری فشرده و مبتنی بر پیاده روی و دوچرخه سواری را مطرح می کند. در این پژو هش به سنجش و رتبه بندی شاخصهای مولفه رشد هوشمند پرداخته شده است . این پژوهش از نظر هدف از نوع کاربردی، از لحاظ روش تحقیق از نوع توصیفی تحلیلی می باشد. چارچوب نظری با استفاده از روش های معمول در مطالعات شهری شامل بررسی اسنادی و مطالعات میدانی نظیر مراجعه به کتابخانه، مراکز اطلاعاتی در محدوده مورد مطالعه انجام شد. جهت بررسی فرضیه ها با استفاده از نرم افزار GIS و اطلاعات آماری در دسترس (شامل آمار سرشماری های نفوس و مسکن سال 1390 و نیز اطلاعات سالنامه های آماری شهرداری مشهد و آمارنامه حمل و نقل شهر مشهد) و با بهره گیری از روش های تحلیل و تصمیمم گیری همچون روش TOPSIS و روش AHP پرداخته خواهد شد همچنین جهت سنجش رشد هوشمند در مناطق 13 گانه شهر مشهد شاخص هایی بر اساس اصول نظریه رشد هوشمند تدوین گردید، سپس برای هر یک از معیارهای اصلی زیرمعیارهایی مشخص شد به طوری که در مجموع 54 زیرمعیار برای شناسایی مولفه های رشد هوشمند در سطح شهر مشهد به دست آمد. سپس هر یک از معیارهای اصلی پس از تعیین ضریب اهمیت مورد تحلیل قرار گرفت و رتبه بندی مناطق به لحاظ هر شاخص اصلی صورت پذیرفت. سپس از روی هم گذاری تمامی متغیرها در نرم افزار به رتبه بندی مناطق 13 گانه شهر مشهد پرداخته شد، به طوری که در میان مناطق شهر مشهد، منطقه 12 با ضریب امتیاز 0.58 در رتبه اول، منطقه ثامن با ضریب امتیاز 0.53 در رتبه دوم و منطقه 8 با ضریب امتیاز 0.4 در رتبه سوم قرار گرفته است، کمترین رتبه نیز مربوط به منطقه 3 و 4 با 0.233 و 0.239 می باشد.

کلیدواژه ها

توسعه پایدار، رشد هوشمند شهری،شهر مشهد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.