مطالعه وشناخت کاروانسراهای درون شهری شمال ایران( نمونه موردی ساری و بابل)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی عمران، معماری و مدیریت توسعه شهری در ایران
  • کد COI اختصاصی: CAUM01_1531
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 452
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد پوریانی

کارشناس ارشدمرمت و احیای بناهاوبافت های تاریخی مربی وعضو هیات علمی گروه هنر و معماری دانشگاه پیام نور گرگان

چکیده

خرید و فروش محصولات کشاورزی وکالاهای بازرگانی و نزدیکی به پایتخت نقش برجسته ای در اقتصاد مناطق شمالی ایران داشته است.کاروان سراهای درون شهری در کنار بازار ها علاوه بر اینکه جایگاه ورود کالا به شهر به وسیله چارپایان بودند، مهمان سرا و اقامتگاه کاروانیان نیز محسوب می شدند. بر اساس مستندهای موجود و مطالعات انجام شده در شهرهای مهم حاشیه دریای مازندران مانند رشت، ساری، بابل و گرگان، کاروان سراهای قابل توجهی وجود داشته که متاسفانه فقط تعداد ناچیزی از آنها باقی مانده است. با رشد شهرنشینی و افزایش کاربرد ماشین از اوایل پهلوی از اهمیت این کاروان سراها کاسته شد و بیشتر آنها متروکه گشتند و بقیه نیز به سراهای تجاری مدرن، انبار کالا و پارکینگ عمومی تبدیل شده اند. در بعضی از اسناد و سفرنامه ها بیش از چند سطر نمی توان درباره این کاروان سراها یافت. بنابراین بررسی میدانی معدود آثار باقی مانده، مطالعه تطبیقی و مقایسه بناهای شهرهای مهم و تاریخی کمک شایانی به شناخت معماری و کالبدی این سراهای تجاری و دسته بندی آنها کرده است. معماری این سراها عمدتا به صورت حیاط مرکزی و حجره ها در گرداگرد آن می باشد که متاثر از بقیه کاروانسراها در ایران می باشد ولی نوع پوشش سقف، مصالح بومی، تزیینات، تعداد و نوع بازشوها و نوع استقراربنا، متاثر از اقلیم معتدل شمال و ویژگی های معماری دوره قاجار می باشد این سراها عمدتا در دو طبقه ساخته شده اند که فضاهای تجاری حجره، بارانداز و اصطبل در طبقات همکف و فضاهای استراحت کاروانیان در طبقه بالا قابل مشاهده است عدم توجه به این نوع بناها و فقدان پژوهش در این زمینه و احتمال تخریب چند اثر باقی مانده، ضرورت بررسی این موضوع را ایجاب کرده است. این مقاله سعی دارد به طور کمی و کیفی به این موضوع در چند شهرتاریخی مهم استان مازندران از جمله ساری، بابل بپردازد.

کلیدواژه ها

کاروان سرا، سرا، کاروان سرای درون شهری، ساری ، بابل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.