سال انتشار: 1397
کد COI مقاله: MHCONF03_054
زبان مقاله: فارسیمشاهد این مقاله: 80
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 10 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله بررسی عوامل موثر در کاهش بار طرف ثانویه ترانس
چکیده مقاله:
با توجه به تجهیزات میدان، پستهای ثانویه نقش حیاتی در تکامل در جهت بهبود خود را بازی می کند. توری. بنابراین،ارتقاء موجود S / S سنتی با تجهیزات هوشمند مناسب برای ADAS یک پیکربندی معمول S / S هوشمند است. شکل 6 نشان داده شده است، جایی که شکل از [13] گرفته شده است.با این حال، دستگاه های هوشمند مناسب برای پروتیین ADAS فقط در معرض نور آفتاب است. بنابراین، هوشمند S / Sشامل: RMU هوشمند مجهز به موتور LBS، موتورهای CB، شاخص های خطا (FIs)، ولتاژ شاخص (VI)، و منبع تغذیه بی وقفه (یو پی اس). همچنین، هوشمند S / S با فیدر پشتیبانی می شود. واحد ترمینال از راه دور ( FRTU)به عنوان یک کنترل کننده محلی عمل می کند. برای دستگاه های زمینه علاوه بر این، FRTU به عنوان یک دروازه عمل می کند بین دستگاه های زمینه و MU.ارتباط بین MU و FRTU ها در این مقاله از طریق GPRS عمومی برگزار خواهد شد. ارتباطات بر اساس پروتکل های IEC 60870-5 -101به عنوان یک راه حل مقرون به صرفه .[5] از سوی دیگر، اتصال با دستگاه های زمینه سیم کشی خواهد شد (سریال RS-458) / 232RS-با استفاده از IEC 60870-1 -104 معمولی یا پروتکل های Modbus RTU توسط دستگاه های زمینه پشتیبانی می شوند. بر راه برای رسیدن به سطح بالایی از قابلیت اطمینان، کاهش زمان قطع و هزینه خرابی، افزایش مشتری رضایت، یک سیستم کاملا خودکار اجرا می شود.بنابراین، همه S / Ss با تجهیزات هوشمند به روزرسانی خواهند شد که برای DAS مناسب هستند.
کلیدواژه ها:
ترانس-ثانويه-كاهنده-خودكار
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/845815/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:یزدانی، محمد و وجدان، اکبر و شیرانی، رومینا و فکنی، نگین،1397،بررسی عوامل موثر در کاهش بار طرف ثانویه ترانس،همایش بین المللی سالانه افق های نوین در مهندسی برق،کامپیوتر و مکانیک،تهران،،،https://civilica.com/doc/845815
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1397، یزدانی، محمد؛ اکبر وجدان و رومینا شیرانی و نگین فکنی)
برای بار دوم به بعد: (1397، یزدانی؛ وجدان و شیرانی و فکنی)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی مقاله
مشخصات مرکز تولید کننده این مقاله به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
مقالات پیشنهادی مرتبط
- ارایه یک روش ترکیبی برای پیش بینی خطای نرم افزار برپایه الگوریتم های ژنتیک، درخت تصمیم گیری و شبکه های عصبی
- قیاس رویکردی الگورتیمهای یادگیری ماشین برای شبکه عصبی مصنوعی، شبکه عصبی MLP،شبکه عصبیRBF
- بررسی اثر آسایش حرارتی تطبیقی بر میزان مصرف انرژی یک ساختمان در اقلیم های مختلف ایران
- مطالعه تاثیر استفاده از پنجره های دوجداره مشبک بر صرفه جویی انرژی در ساختمان ها
- بکارگیری مدل بلوغ سازمانی مدیریت پروژه OPM3 در پروژه های نفت، گاز و پتروشیمی
مقالات فوق بر اساس داده کاوی مقالات مطالعه شده توسط پژوهشگران محاسبه شده است.
مقالات مرتبط جدید
- نگرشی نو به بومی سازی در صنعت خودروی كشور برپایه قابلیت های توسعه محصول
- متنوع سازی همگون صنعت خودروسازی ایران در سطح قطعات و تجهیزات با تکیه بر رویکرد پیچیدگی اقتصادی
- چشم انداز پلتفرم مشترک در دنیاو شرکت ایرانخودرو
- بهبود نیروی تعویض دنده گیربکس 6 دنده پژو با تغییر نوع سینکرونایزر
- بررسی روند تکنولوژی های گیربکس های اتوماتیک در جهان و انتخاب مناسب ترین گیربکس برای توسعه در ایران
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.