ارزیابی عملکرد مدل های AOGCM درشبیه سازی رواناب حوضه ی قره سو با استفاده از گزارش پنجم هیات بین الدول تغییر اقلیم ( CMIP5 )
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: هفتمین کنفرانس ملی مدیریت منابع آب ایران
- کد COI اختصاصی: WRM07_341
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 742
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه عمران، دانشکده مهندسی، دانشگاه شهید چمران اهواز
استادیار گروه عمران، دانشکده مهندسی، دانشگاه شهید چمران اهواز
استادیار گروه عمران و محیط زیست، دانشگاه وسترن انتاریو کانادا
چکیده
در این پژوهش، از 9 مدل جفت شده اقیانوس-اتمسفر گردش عمومی جو AOGCM ، به منظور شبیه سازی رواناب در زیرحوضه ی قره سو واقع در شمال غربی حوضه ی آبریز کرخه استفاده شد. برای این منظورابتدا داده های متغیر دما و بارش مربوط به هر یک از مدل های گردش عمومی جو در دوره ی پایه (1981-2005)، از روش BCSD ریز مقیاس شدند و قدرت تفکیک مکانی تمامی مدل ها به ° 0.5 یکسان سازی شد. همچنین، داده های مشاهداتی دما و بارش از روش چندضلعی تیسن به یک جفت داده سری زمانی ماهانه برای دو متغیر یاد شده در دوره پایه تبدیل شد. پس از کالیبره کردن مدل IHACRES با استفاده از داده های مشاهداتی ماهانه دما، بارش و دبی و سپس صحت سنجی مدل بارش-رواناب، از آن برای شبیه سازی رواناب مربوط به مدل های گردش عمومی جو استفاده شد، مدل CNRM-CM5 بهترین عملکرد را در شبیه سازی رواناب در دوره پایه با R=0.91 ، RMSE=9.56 ، MAE=7.09 و NSE=0.75 از خود نشان داد. این در حالی است که بهترین عملکرد مدل ها در شبیه سازی بارش مربوط به ACCESS1-3 بوده و تفاوت محسوسی در عملکرد مدل ها در شبیه سازی دما دیده نشد.کلیدواژه ها
تغییر اقلیم، گزارش پنجم، مدل های AOGCM ، رواناب، IHACRESمقالات مرتبط جدید
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.