ارزیابی آسیب پذیری آبخوان با استفاده از دو مدل DRASTIC و SINTACS
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: هفتمین کنفرانس ملی مدیریت منابع آب ایران
- کد COI اختصاصی: WRM07_142
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 787
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، منابع طبیعی و کویرشناسی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران
استادیار گروه محیط زیست، دانشکده کشاورزی، منابع طبیعی و کویرشناسی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران
پژوهشکده محیط زیست جهاد دانشگاهی واحد گیلان
استادیار گروه مدیریت مناطق خشک و بیابانی، دانشکده کشاورزی، منابع طبیعی و کویرشناسی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران
چکیده
منابع زیرزمینی آب به صورت مستقیم یا غیرمستقیم از آب های سطحی و بارندگی تغذیه می شوند؛ بنابراین استفاده پایدار از این منابع به معنای برداشت محدود از آنهاست. طوری که در چند سال اخیر برداشت از منابع آب زیرزمنی از میزان تغذیه آن بیشتر بوده است بنابراین این امر به معنای استخراج و استفاده از آبی است که در طول هزاران سال در لایه های آبدار زمین ذخیره شده است. با این کار سطح آب های زیرزمینی در منطقه روز به روز افت کرده و سرانجام به جایی خواهد رسید که آبی برای استخراج وجود نخواهد داشت. بدلیل عدم شناخت صحیح یا عدم درک میزان آسیب پذیری سریع آب های زیرزمینی، سهل انگاری های زیادی صورت گرفته است که ادامه روند باعث بروز بحران های زیست محیطی بسیاری مخصوصا در کشورهای خشک و نیمه خشک خواهد شد. روش ها و مدل های زیادی برای بررسی آسیب پذیری آبخوان ها با توجه به شرایط محیطی وجود دارد با این جال در این پژوهش برای شناخت بهتر آسیب پذیری به دو مدل DRASTIC و SINTACS پرداخته شد. هردو مدل دارای هفت پارامتر بوده و در ارزیابی ریسک و آلودگی کمک زیاد می کنند. مدل DRASTIC که مخفف پارامترهای عمق آب زیرزمینی ( D )، تغذیه خالص ( R )، مواد تشکیل دهنده آبخوان ( A )، بافت خاک ( S )، توپوگرافی ( T )، اثر منطقه اشباع ( I ) و هدایت هیدرولیکی آبخوان ( C ) می باشد. مدل SINTACS نیز مخفف عمق سطح ایستابی ( S )، تغذیه خالص ( I )، اثر منطقه اشباع ( N )، نوع خاک ( T)، محیط آبخوان ( A )، هدایت هیدرولیکی ( C ) و شیب ( S ) است. این دو مدل کاملا شبیه هم هستن و تنها تفاوت بارز روش در فرآیند وزن و رتبه دهی دو مدل است.کلیدواژه ها
مدل درستیک، مدل سینتکس، آب زیرزمینی، آلودگی آب زیرزمینی، ارزیابی آسیب پذیریمقالات مرتبط جدید
- پایش تغییرات پهنه های آبی با استفاده از تصاویر ماهواره ای و تحلیل شاخص NDWI
- ارائه یک مدل برنامه ریزی خطی عدد صحیح مختلط جدید به جهت ترکیب واحدها برای راه اندازی یک نیروگاه برق آبی در مقیاس بزرگ
- خصوصی سازی مدیریت ریسک در حوزه آب و فاضلاب (مطالعه موردی: شرکت آب وفاضلاب تهران)
- بنچمارکینگ آب واحدهای مسکونی شهری، ضرورت و کاربردها
- شناسایی عوامل موثر بر تسهیل صادرات خدمات فنی و مهندسی مرتبط با صنعت آب
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.