ارزیابی ظرفیت سازگاری نهادی سیستم منابع آب در برابر تغییرات محیطی (مورد مطالعه: حوضه آبریز طشک – بختگان)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس ملی مدیریت منابع آب ایران
  • کد COI اختصاصی: WRM07_088
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 718
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهسا قطبی زاده

دانش آموخته مهندسی منابع آب، دانشگاه تربیت مدرس، تهران

علی باقری

دانشیار گروه مهندسی منابع آب، دانشگاه تربیت مدرس، تهران

عنایت عباسی

استادیار گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران

چکیده

نهادها در پی پاسخ دادن به تغییرات محیطی که به سرعت در حال تغییرند، می باشند و همچنین خواستار سازگاری با نیازهای جدید هستند. با وجود اهمیت نقش نهادها در ایجاد سازگاری، بررسی چالش های مدیریت منابع آب ضروری می باشد، تا اشکال جدیدی از ترتیبات نهادی که می تواند سازگاری را تسهیل کند مورد بررسی قرار گیرد. از این رو در این مطالعه، به ارزیابی ظرفیت نهادی قوانین آب در پنج دوره حقوق آب و سازمان های محلی در حوضه آبریز طشک -بختگان پرداخته است. چارچوب ارزیابی مورد استفاده در این تحقیق چرخ ظرفیت سازگاری است. برای شناسایی کنشگران از روش سرشماری استفاده گردید. در مرحله آخر نیز برای ارزیابی ظرفیت سازگاری، از روش مصاحبه ساختار یافته و پرسشنامه برای جمع آوری داده از کنشگران شناسایی شده، استفاده شد. نتایج نشان می دهند که ظرفیت سازگاری در قوانین آب در پنج دوره حقوقی اثر نسبتا منفی دارد، یعنی این قوانین برای مقابله با اثرات منفی شرایط جدید و سازگاری آن، خلاءهایی هست که نیاز به ترمیم دارند. همچنین ظرفیت سازگاری سازمان های مزبور نسبتا منفی است، بدین مفهوم که در سازمان های محلی برای مقابله با اثرات منفی ناشی از شرایط جدید و سازگاری با آنها، خلاءهایی هست که نیاز به ترمیم دارند.

کلیدواژه ها

ظرفیت سازگاری، نهاد، چرخ ظرفیت سازگاری، حوضه آبریز طشک – بختگان، قوانین آب، سازمان های محلی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.