ارزیابی واریانس منطقه ای در مدل سازی دبی روزانه با استفاده از مدل GARCH

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس ملی مدیریت منابع آب ایران
  • کد COI اختصاصی: WRM07_024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 377
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرشاد فتحیان

گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولیعصر (عج) رفسنجان

هادی ثانی خانی

گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان

چکیده

اخیرا مدل های واریانس ناهمسان شرطی خودهمبسته تعمیم یافته ( GARCH ) به منظور حذف کردن اثر ARCH موجود در سری باقیمانده های حاصل از مدل های خطی سری زمانی برازی یافته به داده های هیدرولوژیکی، بکار گرفته می شوند. اثر ARCH وجود رفتار غیرخطی و غیرایستایی فرآیندهای هیدرولوژیکی را در قالب رفتار غیرخطی واریانس باقیمانده ها نشان می دهد. در این مقاله، ارزیابی تغییرات رفتار واریانس باقیمانده ها با استفاده از مدل خطای برازش یافته ARMA-GARCH ، بر داده های دبی روزانه 6 ایستگاه آبسنجی حوضه بالادست سد زرینه رود انجام می شود. با استفاده از این مدل خطا، رفتار میانگین داده ها با استفاده از مدل خطی ARMA و رفتار واریانس باقیمانده داده ها با استفاده از مدل غیرخطی GARCH مدل سازی می شود. بر اساس رفتار واریانس ناهمسان شرطی فرآیندهای هیدرولوژیکی، نگرش واریانس شرطی منطقه ای به منظور بررسی کردن رفتار تغییرات جریان رودخانه ها پیشنهاد می شود. نتایج پژوهش نشان داد که اثر ARCH در تمامی سری های زمانی دبی وجود دارد که نشان دهنده وجود رفتار غیرایستایی دبی ها می باشد. علاوه بر این، رفتار تغییرات واریانس های شرطی برای جریان رودخانه ها مشابه می باشد و میزان درجه تشابه برای ایستگاه های بالادست و پایین دست متفاوت می باشد. همچنین، واریانس منطقه ای وابسته به زمان می باشد و می تواند برای پژوهش های بیشتر در مقیاس منطقه ای استفاده شود.

کلیدواژه ها

دبی روزانه، غیرخطی، غیر ایستایی، واریانس شرطی، GARCH ، زرینه رود

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.