بررسی نشت از سد خاکی با هسته مایل قایم با نرم افزار Geostudio (مطالعه موردی: سد درودزن)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: اولین کنگره بین المللی صنعت ساختمان با محوریت تکنولوژی های نوین در صنعت ساختمان
  • کد COI اختصاصی: ICBI01_251
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 540
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احسان خلفی

گروه مهندسی عمران، واحد یاسوج دانشگاه آزاد اسلامی، یاسوج ایران

مهرداد خلقی فرد

گروه مهندسی عمران، واحد یاسوج دانشگاه آزاد اسلامی، یاسوج ایران

چکیده

با توجه به افزایش روزافزون تعداد سدهای خاکی ارتفاع آن ها در کشور، اطمینان از عملکرد آن ها در شرایط مختلف، موضوعی حیاتی است. سدهای خاکی به لحاظ مزایا، از جمله استفاده از مصالح طبیعی موجود روش اجرای نسبتا ساده آن ها هزینه ساخت کمتر، همواره مورد توجه بوده اند. آب در حین عبور از هسته سد به دلیل نفوذپذیری بسیار کم، مقدار زیادی از انرژی پتانسیل خود را بدلیل اصطکاک از دست داده مقدار نشت کاهش می یابد. این نوع سدها خود می توانند با هسته مرکزی قایم یا هسته مایل ساخته شوند که انتخاب هر نوع از این هسته ها در یک سد خاکی، مزیت ها معایبی را به همراه دارد. یکی از مسایلی که نوع هسته رسی(مایل یا قایم) در آن نقش دارد، تاثیر متفاوت هر نوع هسته رسی بر میزان نشت از آن سد خاکی است. هدف از این پژوهش، بررسی نشت از سد خاکی درودزن با هسته مایل قایم با نرم افزار ژیواستدیو بود. این کار به روش مدل سازی نرم افزاری انجام گرفت. در این پژوهش، آنالیز حرکت آب در خاک در سد خاکی ناهمگن با استفاده از برنامه SEEP/W انجام گرفت. نمونه سد خاکی ابتدا در حالت جریان ماندگار آنالیز شده با مشخص کردن پارامترهای مقاومتی مصالح، شرایط نفوذپذیری هندسه سدها، موقعیت خط زه آزاد، تابع نفوذپذیری در حالت نیمه اشباع، المان بندی مدل سد خاکی انجام شده آنالیز محاسبات آن، انجام شد. در انتها نیز با ایجاد تغییراتی در هندسه سد سعی بر بهینه سازی عملکرد سد همچنین کاهش حجم عملیات خاکی گردید. نتایج نشان دادند که موقعیت خط فریاتیک داخل سد در وضعیت مطلوبی قرار داشته حجم بسیار کمی از پوسته پایین دست، بصورت اشباع بود. همچنین، مجموع کل جریان نشتی از پی بدنه سد، برای سد با هسته قایم نسبت به هسته مایل، 32 درصد کاهش نشان داد.

کلیدواژه ها

سد خاکی درودزن، هسته رسی، بهینه سازی عملکرد سد، نشت، Geostudio

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.