گرایش ها و چالش های معماری معاصر ایران

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: همایش ملی معماری و شهرسازی معاصر ایران
  • کد COI اختصاصی: NCCIAU01_053
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3419
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهرنگ دریای لعل

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودسر

ریحانه حوصله دار صابر

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحدآستانه

چکیده

معماری معاصر ایران هنوزر در سردرگمی میان برداشت سطحی از نگاهی حسرت آمیز به گذشته تا فریفتگی به الگوهای غربی به سر می بردومعمار امروز ایران در دستیابی به جوهره بنیادین معماری کشور خویش با چالش های فراوانی رو به روست. معماری گذشته این کشور که همواره با تکیه بر خلاقیت و خصایص پایدار از جایگاهی ویژه بر خوردار بود در عصر حاضر در اثر مواجهه با پدیده های گوناگون نظیر سیاست های استعماری و سرازیر شدن ثروت های نفتی بدون دارا بودن پشتوانه مدیریتی لازم و نیز با دلباختگی به مظاهر تمدن تازه صنعتی شده غربی از حقیقت فاصله گرفته و صورتی تصنعی و تنزلی پیدا نموده است.دست یافتن معماری به جایگاهی جهانی تنها می تواند به تبع نگاهی ژرف و یافتن ریشه های این فرهنگ حاصل آید.معماری با جامعیت خاص خویش به کلیه اصول ریشه دار در نهاد آدمی توجه داشته و آنها را در درون خود پرورانده وآنرا در قالب کالبد به معرض تجربه استفاده کنندگان می گذارد .اصولی نظیر عدالت،آزادی،اصالت،و ارج نهادن به پیشرفت و توسعه می تواند از طریق معماری در فرهنگ مردم رسوخ نماید. وقتی سخن از معماری کهن ایران به میان می آید شاید کمتر کسی باشد که نتواند مصادیق آن را در ذهن مجسم کند ، مصادیقی که بیانگر مبانی نظری خاص معماری ایران زمین هستند ، نظم ، توازن ، تقارن ، تعادل ، بافت ، فرم ، فضا و ... به خوبی یادآور پیشینه تاریخی معماری ما هستند . اما امروز با نگاهی به معماری معاصر ایران و مقایسه آن با معماری مغرب زمین شاید چیز دیگری به ذهن متبادر می شود ، معماران امروز ایران شاید مصادق این بیت اند که : سالها دل طلب جام جم از ما می کرد و آنچه خود داشت ز بیگانه تمنا می کرددر این مقاله سعی شده است تا با بررسی ساده ای از معماری امروز ایران، در جهت حصول زبانی مشترک برای آن گامی برداشته شود.

کلیدواژه ها

مکتب مدرن ، دوره التقاط گرایی ،هویت، معماری سنتی، همساز با بوم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.