نحوه توزیع نهایی خسارت میان اسباب ایجاد کننده ضرر (بررسی حقوق مدنی قانون مجازات اسلامی)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی حقوق و توسعه پایدار جامعه مدنی
  • کد COI اختصاصی: LAWSDEP07_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 491
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی امیدی

عضو هیات علمی پیمانی حقوق دانشگاه پیام نور استان یزد، وکیل پایه یک دادگستری

چکیده

چنان چه در چگونگی تقسیم مسیولیت میان اسباب زیان در مقابل متضرر قایل به مسیولیت تضامنی شویم؛ بعد از پرداخت خسارت از سوی یک سبب، او می تواند به نوبه خود جهت اخذ خسارت، به دیگر مسیولان مراجعه کند، این نظر به اتفاق از سوی حقوقدانان مورد پذیرش قرار گرفته است (کاتوزیان 1382، ص498؛ قاسم زاده 1385، ص396؛ حسینی نژاد 1370، ص81).لذا در مرحله دوم کیفیت چگونگی توزیع خسارت میان اسباب زیان زننده مورد نظر خواهد بود، در این حالت سیوال اصلی آن است که پس از آن که سببی اقدام به جبران خسارت زیان دیده کرد، در رابطه میان سایر اسباب نحوه تقسیم نهایی مسیولیت چگونه خواهد بود آیا این تقسیم باید به نسبت درجه تاثیر باشد یا به نسبت درجه تقصیر یا به تساوی خواهد بود بهرحال، در نحوه مسیولیت اسباب در مقابل زیان دیده چه، به مسیولیت اشتراکی اسباب قایل شویم چه، مسیولیت تضامنی اسباب را بپذیریم در هر دو حالت باز بحث توزیع نهایی مسیولیت میان اسباب زیان مطرح خواهد شد اما تفاوت اساسی آن در این است که در صورت قبول نظریه تضامنی، تقسیم نهایی مسیولیت میان اسباب در یک دوره مرحله جداگانه ای در میان خود اسباب بحث بررسی خواهد شد. اما، اگر قایل به مسیولیت اشتراکی اسباب گردیم باز، باید دید نحوه تقسیم خسارت میان اسباب براساس چه معیاری می بایست سنجیده شود به نسبت درجه تاثیر، تقصیر، یا به تساوی در این مبحث ما به تشریح بررسی نظریاتی که در این خصوص مطرح گردیده خواهیم پرداخت.

کلیدواژه ها

مسیولیت مدنی، تقصیر، تاثیر، تساوی اسباب. حقوق مدنی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.