زمین شناسی،کانه نگاری و کانی زایی مس محمود کندی، شمال باختری قره ضیاءالدین

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: کنفرانس ملی پژوهش های دانش بنیان در علوم زمین
  • کد COI اختصاصی: IESCONF01_070
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 854
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسماعیل خانچوبان

دانشجوی دکتری، دانشگاه ارومیه

علی عابدینی

دانشیار، دانشگاه ارومیه

فرهنگ علیاری

استادیار، دانشگاه صنعتی ارومیه

علی اصغر کلاگری

استاد، دانشگاه تبریز

چکیده

کانسار مس رسوبی محمود کندی در استان آذربایجان غربی و در شمال غرب پهنه ایران مرکزی (زون افیولیتی خوی ماکو) واقع شده است. از نظر سنگ چین های واحدهای سنگی موجود در منطقه به سنوزوییک (میوسن و پلیوسن) تعلق دارند که شامل سازند سرخ فوقانی، کنگلومرا و رسوبات کواترنری هستند. در این منطقه کنگلومرای پلیوسن میزبان کانیزایی مس است که سطح گسترده ای از منطقه را می پوشاند و در افق های متعددی کانی زایی مس رسوبی به صورت آغشتگی های سطحی مالاکیتی رخنمون دارد. در این کانسار با توجه به حفریات انجام شده چهار افق کانه زایی مشخص شده است و ضخامت زون های کانه دار با میزبان کنگلومرای خاکستری رنگ از 0,5 تا 5 متر تغییر می کند. بافت های مشاهده شده در این کانیزایی شامل بافت افشان (دانه پراکنده)، میان دانه ای، جانشینی، رگچه ای است. بافت چیره در این کانسار پرشدگی میان دانه ای و جانشینی است. از نقطه نظر کانه نگاری، کانی زایی شامل کانی های سولفیدی اولیه مثل پیریت، مس خالص، کالکوسیت، بورنیت و کانی های ثانوی (سوپرژن) کوولیت + اسپیونکوپیت ، مالاکیت و کریسوکولا و هیدروکسیدهای آهن است. با مقایسه ویژگی های این کانی زایی با کانسارهای مس رسوبی چینه سان از جمله محیط زمین ساختی، سنگ میزبان، شکل کانی زایی، ساخت و بافت و مجموعه کانیایی، این کانی زایی شبیه کانسارهای مس رسوبی نوع لایه سرخ است.

کلیدواژه ها

سازند سرخ بالایی، مس رسوبی لایه سرخ، کنگلومرا، محمودکندی، قره ضیاءالدین

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.