نظریه تفسیری بافت گرایانه قرآن؛ نگرانی ها و راهکارها

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه نقد و نظر، دوره: 23، شماره: 90
  • کد COI اختصاصی: JR_JPT-23-90_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 589
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدمحسن کاظمی

محقق پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی

چکیده

بافت گرایی نظریه ای معنایی است که بر نقش آفرینی بافت درون زبانی و برون زبانی درفرایندهای تولید و فهم معنا تکیه دارد و در مقابل وضع گرایی و یا دویالیسم هسته گرا قراردارد و به این ترتیب، نگرانی هایی را در حوزه تفسیر قرآن در پی دارد؛ زیرا آن را بر تقدیراراده بافت عصر نزول، به دیدگاه قو مگرایان و بر تقدیر اراده بافت عصر مفسر، به دیدگاهمخاطب گرایان نزدیک می کند. به باور نگارنده اشکا لهای فراروی نظریه بافت گرایی، بهسوء تقریر آن در آرای باورمندان و منتقدان مربوط می شود. به همین منظور، نگارنده ازمیان قرایت های مختلف فرمالیستی، پراگماتیستی، رفتارگرایی، مفهوم گرایی ومعناشناختی، به نوعی رویکرد هرمنوتیکی گرایش می یابد که با تبیینی فلسفی بر سرشتبین الاذهانی فهم زبانی تاکید می ورزد و با اتکا بر ویژگی های بافتی متمایز قرآن، برسیالیت هنجارمند معانی آن استدلال می کند. با این روش، به نگرانی هایی همچونعینیت ناپذیری معنای بافت نهاد، سیالیت معانی بافت نهاد و فرهنگ زدگی معانی بافت نهادپاسخ داده می شود. برایند التزام به نظریه باف تگرایی را در تحول روش ها و ضوابط حاکمبر تفسیر متن، تغییر نوع نگاه به متن، معنا و عناصر موثر در فهم می توان یافت.

کلیدواژه ها

بافت گرایی، تفسیر قرآن، هرمنوتیک عینیت گرا، سیالیت معنایی، بافت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.