تبارشناسی مال: مطالعه تطبیقی در حقوق اسلام و غرب

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: پژوهش نامه حقوق اسلامی، دوره: 19، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ILRJ-19-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 535
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود کاظمی

دانشیار دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران

رحیم پیلوار

استادیار دانشکده حقوق پردیس فارابی دانشگاه تهران

چکیده

به رغم اینکه بخش عمده مواد قانون مدنی ایران به مال و احکام آن اختصاص پیدا کرده،مفهوم، ماهیت و احکام مال و همچنین عناصر آن صراحتا بیان نشده است. این وضع درقانون مدنی فرانسه که الهام بخش نویسندگان قانون مدنی ما بوده نیز وجود دارد؛ یعنی نخستینماده راجع به مال با تقسیم بندی و بیان انواع آن آغاز شده است. اما دکترین حقوق غرب، بهویژه در قرون اخیر تحولات چشم گیری در این زمینه به خود دیده که درخور مطالعه است. درفقه اسلامی نیز در این خصوص اختلاف نظر شدیدی وجود دارد. در این مقاله تلاش شدهمفهوم و عناصر مال و معیار تمیز آن و تحولاتی که در این خصوص صورت گرفته در دو نظام حقوق اسلام و غرب مطالعه شده و معیاری برای تمیز مال ارایه و عناصر آن بیان گرددو ثابت خواهیم کرد که مال یک مفهوم اعتباری و یک حقیقت عرفیه است نه شرعیه و معیارتمیز آن هم شخصی است.

کلیدواژه ها

مال، شیء، تمیز مالیت، معیار شخصی، مال عرفی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.