بررسی جهات تحقق غرر در عقد بیمه
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: پژوهش نامه حقوق اسلامی، دوره: 15، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_ILRJ-15-2_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 429
نویسندگان
دانشیار گروه فقه و حقوق دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)
چکیده
یکی از شرایط صحت دادوستد نبود غرر در ارکان معامله است و در صورت تحققچنین حالتی، معامله باطل می گردد. چون در روایات واردشده از پیشوایان دین، ازعقد غرری نهی است و نهی از غرر در معاملات موجب بطلان آن مى شود؛ یعنیچنانچه در معامله نسبت به نهی واردشده، توجه نشود و به مقتضای آن عمل نگردد،آن معامله باطل بوده و ترتیب اثری به آن داده نمی شود. بیمه هم یک عقد مشروع،مستقل و لازمالوفاء است که امکان تحقق غرر در آن وجود دارد؛ چراکه امکان ایمننبودن از ضرر در آن برای متعاقدین وجود دارد؛ به عبارتی این سوال در خصوصتعهد بیمه گر نسبت به بیمه گذار وجود دارد که آیا تعهد بیمه گر جبران خسارت بهبیمه گذار است یا ایجاد تامین و اطمینان برای بیمه گذار نوع پاسخ به این سوال درغرری بودن یا غرری نبودن عقد بیمه تاثیر می گذارد. در این نوشتار جهات تحققغرر در عقد بیمه خصوصا با توجه به ماهیت تعهد بیمه گر از نظر فقهی و حقوقیتحلیل و بررسی گردیده و به پاره ای از شبهات در این خصوص پاسخ داده شده است.کلیدواژه ها
غرر در بیمه، جهل به اوصاف خسارت، تسلیم مال به بیمه گذار، تعهد بیمه گر و بیمه گذارمقالات مرتبط جدید
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.