مقایسه تکنیک های داده کاوی در پیش بینی بحران مالی (مطالعه موردی: شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه توسعه مدیریت پولی و بانکی، دوره: 3، شماره: 9
  • کد COI اختصاصی: JR_ANSAR-3-9_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 391
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کیوان دادرس

دانشجوی دکتری مدیریت صنعتی،دانشگاه آزاد اسلامی،واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران

ایمان غریب

دانشجوی دکتری مدیریت صنعتی, دانشگاه آزاد اسلامی ،واحد علوم و تحقیقات, تهران، ایران

چکیده

بدترشدن وضعیت سودآوری شرک تها نه تنها تهدید منافع برای شرکت و کارکنانش به دنبالدارد بلکه سرمای هگذاران این شرکت ها را نیز با زیان های مالی مهم مواجه می سازد. هدفاین مطالعه، مقایسه میزان توانایی (دقت) تکنینک های داده کاوی در پیش بینی بحران مالیجهت بالا بردن توان تصمی مگیری استفاده کنندگان صورت های مالی در پیش بینی بحران مالیشرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در این مطالعه از نسبت های مالیبه عنوان متغیرهای مستقل و از بحران مالی و عدم بحران مالی شرکت ها به عنوان متغیرهایوابسته استفاده شد. شرکت های مورد مطالعه در این پژوهش بر مبنای ماده 141 قانونتجارت و زیان خالص، از طریق نمون هگیری تصادفی انتخاب و به دو گروه، تقسیم بندی شدند.گروه اول شامل 35 شرکت بدون بحران مالی و گروه دوم شامل 35 شرکت که بحران مالیداشتند. پس از جمع آوری اطلاعات از طریق بررسی صورت های مالی شرکت های منتخب طیسال های 1387 تا 1391 و محاسبه نسبت های مالی، تکنیک های مختلف داد هکاوی مثل شبکهعصبی، رگرسیون لجستیک، تحلی ممیزی و درخت تصمیم (QUEST,CHAID,C5,CART)برای سه دوره متوالی T-1, T و T-2 اجرا شد. نتایج مطالعه نشان م یدهد که تکنیک درخت تصمیم CHAID در پیش بینی بحران مالی و عدم بحران مالی شرکت های بورسی در ایران با میانگین 96.7% دقت، کاراترین است.

کلیدواژه ها

بحران مالی، تکنیک های داده کاوی، انتخاب ویژگی، دقت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.