توسعه ی یک مدل برنامه ریزی ریاضی دو سطحی به منظور مدیریت تدارکات و حل آن از طریق یک الگوریتم ترکیبی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله ی مهندسی صنایع و مدیریت شریف، دوره: 33، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SJIE-33-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 678
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره کاهه

کارشناس ارشد دانشکده مهندسی صنایع و سیستم ها، دانشگاه تربیت مدرس

رضا برادران کاظم زاده

دانشیار دانشکده مهندسی صنایع و سیستم ها، دانشگاه تربیت مدرس

الیس مسیحی

دانشیار دانشکده مهندسی صنایع و سیستم ها، دانشگاه تربیت مدرس

علی حسین زاده کاشان

استادیار دانشکده مهندسی صنایع و سیستم ها، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

در این نوشتار، به مسیله ی تدارک قطعات مورد نیاز یک شرکت خودروسازی از تعدادی تامین کننده در قالب یک مذاکره پرداخته شده است. این مسیله از طریق یک برنامه ریزی ریاضی دو سطحی که در آن خریدار به عنوان رهبر و تامین کنندگان مستقل به عنوان پیرو در سطح پایین به تصمیم گیری می پردازند، مدل سازی شده است. برای حل مدل ریاضی دو سطحی، یک الگوریتم ترکیبی مبتنی بر الگوریتم بهینه سازی ازدحام ذرات (PSO-A) پیشنهاد شده است. در این ساز و کار مطابق با مقادیر متغیرهایی که به طور متوالی توسط ذرات در الگوریتم PSO تعیین می شود، یک الگوریتم ابتکاری بر مبنای جست و جوی *A زیر مسایل برنامه ریزی تولید چند دوره ای چچند کالایی را برای هر یک از تامین کنندگان حل می کند. در این مقاله یک الگوی جامع برای تعبیه فرایندهای مذاکره در مدل های ریاضی دو سطحی و فرایند حل آنها ارایه شده است. به منظور ارزیابی عملکرد الگوریتم پیشنهادی، نتایج آن با نتایج الگوریتم های PSO-Exact و PSO-Greedy مقایسه شده است. نتایج نشان داده است که الگوریتم پیشنهادی نسبت به الگوریتم PSO-Exact در زمان کوتاه تر، جواب هایی با خطای قابل قبول یا حتی با خطای کم تولید کرده است. همچنین نسبت به الگوریتم PSO-Greedy همواره جواب هایی با خطای کم تر تولید کرده است.

کلیدواژه ها

زنجیره ی تامین دو سطحی، مسیله تدارکات، برنامه ریزی ریاضی دو سطحی، مذاکره، الکوریتم ترکیبی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.