بررسی تطبیقی غم فراق در غزلیات سعدی و شاب الظریف

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دوفصلنامه ادبیات تطبیقی، دوره: 5، شماره: 9
  • کد COI اختصاصی: JR_JCTK-5-9_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 665
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یحیی معروف

دانشیار دانشگاه رازی کرمانشاه

پروین حاتمی

کارشناس ارشد زبان و ادبیات عرب دانشگاه رازی کرمانشاه

چکیده

ادبیات فارسی و عربی در بسیاری از مضامین ، اسلوبها و تصویرهای ادبی ، دارای اشتراکات و تشابهاتی هستند که نشانه ارتباط دیرینه این دو ادب است. غزل و موضوعات مربوط به آن، همچون فراق وجدایی، یکی از این موارد است. این مقاله بر آن است تا با بررسی مضمون غم فراق در غزلیات سعدی و شاب الظریف - که از غزلسرایان بنام ادب فارسی و عربی هستند - برخی از اشتراکات محتوایی و ساختاری این دو زبان را در موضوع مذکور اثبات کند. پرسش های این پژوهش عبارتند از: 1. آیا شباهت هایی در ادبیات این دو زبان در مضامین فراق وجود دارد 2. این مضامین در کدام قالب بیشتر از قالب های دیگر وجود دارد 3. آیا روش های بیان اندوه ناشی از هجران و فراق در ادب این دو زبان به هم نزدیک است 4. آیا شاعران عرب زبان همانند شاعران فارسی توانسته اند تصاویر زیبا و موثری از غم ناشی از فراق یار و شدت اشتیاق به او بیافرینند 5. بارزترین نمودهای غم فراق در ادب فارسی و عربی کدامند 6. تشبیهات فراق و عناصر تصویرساز مشترک در دیوان شاب الظریف وغزلیات سعدی چگونه جلوه گر شده اند روش این مقاله بر اساس مکتب امریکایی در ادبیات تطبیقی است که در آن به بیش از بیست مضمون مشابه و همچنین چند تصویر مشترک در موضوع فراق در اشعار این دو شاعر اشاره شده است

کلیدواژه ها

غم فراق-سعدی-شاب الظریف-ادبیات تطبیقی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.