تحلیل همدیدی یخبندان‌های استان آذربایجان شرقی

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: چهاردهمین کنفرانس ژئوفیزیک
  • کد COI اختصاصی: GCI14_145
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1436
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شاهرخ عیسی زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد هواشناسی، گروه هواشناسی، دانشکده فیزیک، دانشگ

محمدحسین معماریان

استادیار گروه هواشناسی، دانشکده فیزیک، دانشگاه یزد

سیدمجید میررکنی

دانشجوی دکتری هواشناسی، موسسه ژئوفیزیک، دانشگاه تهران و گروه هواشنا

احسان تقی زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد هواشناسی، گروه هواشناسی، دانشکده فیزیک، دانشگ

چکیده

به منظور تحلیل همدیدی یخبندان‌های زیان‌بار استان آذربایجان‌شرقی آمار روزانه‌ی شش ایستگاه همدیدی اهر، تبریز، سراب، جلفا، مراغه و میانه طی دوره‌ی آماری 2009-1990 مطالعه شد. در طی دوره‌ مطالعاتی، انتخاب طولانی‌ترین، زودرس ترین و دیررس ترین یخبندانهای فراگیر استان بر اساس تعریف دوره‌ی یخبندان بهصورت دمای روزانه زیر صفر درجه‌ی سلسیوس و تداوم بیشتر از دو روز انجام شد. سپس الگوهای همدیدی روزانه‌ی این دوره‌ها بررسی شدند.نتایج تحقیق نشان داد که بیشتر یخبندان‌های از نوع فرارفتی هستند که در دوره‌ی سرد سال از آبان تا فروردین اتفاق می‌افتند. در حین یخبندان، نواحی جنوب‌شرقی و مرکزی استان سردتر از نواحی شمالیاند. یخبندان شدید و فراگیر در این استان ناشی از استقرار یک پرفشار در سطح زمین و یک ناوه‌ عمیق در سطح 500 هکتو پاسکال است. در بیشتر اوقات، پرفشار سطح زمین از واچرخندهای مهاجر غربی است. امّا در روزهای شدیداً سرد، زبانه‌ پرفشار سیبری عامل اصلی یخبندان است. در یخبندان‌های شدید، توام با بسط و توسعهی ناوهی‌ سطح 500 هکتو پاسکال هوای سرد عرض‌های بالاتر به استان سرازیر میشود

کلیدواژه ها

تحلیل همدیدی یخبندان، استان آذربایجان‌شرقی، ایستگاه همدیدی، زبانه پرفشار، یخبندان فرارفتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.