پهنه بندی اقلیی کشاورزی کشت مرکبات در استان خوزستان با روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دو فصلنامه هواشناسی کشاورزی، دوره: 4، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_AGRIMET-4-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 271
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا برنا

دانشیار اقلیم شناسی، گروه جغرافیا، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز، اهواز، ایران

افسانه علیزاده

دانشجوی کازشناسی ارشد اقلیم شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز، اهواز، ایران

چکیده

ھدف از این پژوھش اولویت بندی نواحی اقلیمی مستعد کشت مرکبات در خوزستان، به کمک روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) چھار سطحی (اھداف، معیارھا، زیرمعیارھا و گزینه ھا)، با استفاده از اطلاعات اقلیمی و محیطی استان در بازه زمانی 20 ساله (2010-1981) می باشد. پس از شناسایی گزینه ھای مرجع و تعیین رتبه آن ھا، با در نظر گرفتن ھم زمان کلیه معیارھای تصمیم گیری، ضریب اھمیت (وزن) معیارھا و زیر معیارھا توسط نرم افزار Expert Choice بر اساس روش استاندارد شده مقایسه زوجی محاسبه گردید. آنگاه بر اساس مدل (AHP) ضمن تخصیص ارزش متناظر لایه ھا نقشه ھای حاصله در محیط GIS تلفیق شدند. در نھایت، بر اساس اعمال وزن نھایی ھر یک از زیر معیارھای محیطی و اقلیمی موثر در کشت، نقشه پھنه بندی نواحی مستعد کشت مرکبات استان تھیه گردید. نتایج نشان داد که روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی با به کارگیری ھم زمان معیارھای کیفی و کمی و قابلیت کاربرد مطلوب در برنامه ریزی اقلیمی- محیطی، توانایی تعیین و تفکیک مناطق مستعد کشت مرکبات در خوزستان را دارد. نقشه پھنه بندی اقلیمی-کشاورزی کشت مرکبات خوزستان در 4 کلاس اھمیت (ضعیف، متوسط، خوب و عالی) طبقه بندی شد. مناطق شمالی و شرقی استان از شرایط خوب تا عالی جھت کشت مرکبات برخوردار است و مناطق محدودیت دار استان با پتانسیل ضعیف، بخش ھای جنوبی، مرکزی و غربی را در بر می گیرند.

کلیدواژه ها

اقلیم، پھنه بندی، مرکبات، سامانه اطلاعات جغرافیایی، خوزستان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.