تاثیر عوامل اجتماعی روانی بر تاخیر در درمانجویی پزشکی در زنان با علایم سرطان پستان:ارزیابی مدل باور سلامتی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه بیماری های پستان، دوره: 10، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJBD-10-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 330
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عذرا سلیمان نژاد

گروه علوم اجتماعی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

ابراهیم مسعودنیا

گروه علوم اجتماعی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

آبتین حیدری

گروه پزشکی اجتماعی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران

چکیده

یکی از عوامل مهم در درمان موفق و کاهش مرگ در زنان با علایم سرطان پستان، زمان و چگونگی تصمیم گیری بیماران میباشد. زمانی که بیمار اقدام به جستجوی درمانهای پزشکی مینماید، بر درمان و پیامدهای آن تاثیر بسزایی دارد. یکی از مدلهای تبیین کننده تاخیر در جستجوی درمان در زنان با علایم سرطان پستان، مدل باور سلامتی است. پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه میان سازه های مدل باور سلامتی و تاخیر در جستجوی درمان در زنان با علایم سرطان پستان انجام شد.روش بررسی: مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی بود. داده های این مطالعه از 70 زن با علایم تایید شده سرطان پستان که جهت مداوا به دو مرکز بیمارستان رازی و کلینیک بعثت رشت مراجعه کرده بودند جمع آوری شدند. این زنان با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب گردیدند. ابزار اندازهگیری عبارت بودند از: پرسشنامه تاخیر در جستجوی درمان، مقیاس مدل باور سلامت (HBMS) و مقیاس آگاهی درباره سرطان پستان .(KBS)یافته ها: تفاوت معناداری میان زنان کمتر و بیشتر از 3ماه تاخیر در درمانجویی از نظر مولفه های سرمشق های کنش (p=0/030) و آگاهی از علایم سرطان پستان (p=0/041) در فاز تاخیر در ارزیابی؛ مولفه های آسیب پذیری ادراک شده (p=0/007) و موانع ادراک شده درمان (p=0/048 ) در فاز تاخیر بیماری؛ مولفه های موانع ادراک شده درمان (p=0/045)، فواید ادراک شده درمان (p=0/049) و خودکارآمدی ادراک شده (p=0/002) در فاز تاخیر رفتاری وجود داشت.نتیجه گیری: مولفه های مدل باور سلامتی از اعتبار مناسبی برای پیشبینی رفتار کمک جویی و تاخیر در درمان جویی زنان با علایم سرطان پستان برخوردار است.

کلیدواژه ها

سرطان پستان، تاخیر در درمان جویی، مدل باور سلامت.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.