شناخت عملکرد جنسی زنان پس از جراحی ماستکتومی- یک مطالعه کیفی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه بیماری های پستان، دوره: 7، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJBD-7-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 422
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فهیمه خواجه امینیان

گروه پژوهشی کیفیت زندگی مبتلایان به سرطان، مرکز تحقیقات سرطان پستان، جهاددانشگاهی، ایران

ماندانا ابراهیمی

گروه پژوهشی کیفیت زندگی مبتلایان به سرطان، مرکز تحقیقات سرطان پستان، جهاددانشگاهی، ایران

محمد کمالی

دانشیار مرکز تحقیقات توانبخشی، دانشگاه علوم پزشکی ایران

بهروز دولتشاهی

استادیار گروه روانشناسی بالینی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تهران

چکیده

پستان به عنوان نماد زیبایی، مادری و جذابیت جنسی، اندامی است که از دست دادن یا بدشکلی در آن ممکن است منجر به تاثیرات نامطلوبی در زندگی جنسی فرد شود. هدف از مطالعه حاضر درک و شناخت عملکرد جنسی زنان ایرانی پس از جراحی ماستکتومی است.روش بررسی: این مطالعه کیفی با استفاده از روش پدیدارشناسی به توصیف تجربیات جنسی زنان پس از جراحی ماستکتومی میپردازد. شرکت کنندگان در این پژوهش، مبتلایان سرطان پستان هستند که تحت جراحی ماستکتومی قرار گرفته اند. افراد به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند و با آنان مصاحبه عمیق فردی صورت گرفت. نمونهگیری بعد از 11 مصاحبه با رسیدن به اشباع اطلاعات پایان یافت. اطلاعات مصاحبه به روش کلایزی مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت.یافته ها: میانگین سنی شرکت کنندگان 4/5±4/9 و میانگین سنی همسران آنها 47/8± 5/2 بود و به طور میانگین از زمان جراحی تا اولین مصاحبه 2/8 سال زمان سپری شده بود. 4 مضمون اصلی به دست آمده از مطالعه حاضر عبارت است از: -1 دردناک بودن رابطه جنسی -2 از سرگیری رابطه جنسی -3 افت کیفیت و کمیت رابطه جنسی -4 ملاحظه کاری جنسی.نتیجه گیری: نتایج پژوهش نشان دهنده تغییر در عملکرد جنسی زنان پس از جراحی ماستکتومی است. بدیهی است که شناخت هر چه بیشتر تجارب بازماندگان سرطان پستان به متخصصان بهداشت روانی، پزشکان، پرستاران و روان پرستاران در برآوردن نیازهای خاص این افراد یاری میرساند.

کلیدواژه ها

سرطان پستان، ماستکتومی، عملکرد جنسی، مطالعه کیفی، روش کلایزی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.