اثربخشی گروه درمانی شناختی- رفتاری مدیریت استرس بر سلامت روان و راهبردهای مقابله با درد بیماران مبتلا به سرطان پستان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه بیماری های پستان، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJBD-7-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 363
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهسا کارآموزیان

دانشجوی کارشناسی ارشد روانشناسی دانشگاه شهید باهنر کرمان

مسعود باقری

استادیار بخش روانشناسی دانشگاه شهید باهنر کرمان

علی دره کردی

دانشجوی دکتری روانشناسی دانشگاه شهید چمران اهواز

محسن امینی زاده

دانشجوی دکتری مدیریت بحران، سلامت در بلایا و فوریتها، پژوهشگاه شاخص پژوه اصفهان

چکیده

سرطان پستان شایع ترین سرطان زنان است که جنبه های مختلف سلامت فردی، از جمله سلامت روان را به مخاطره میاندازد. هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی گروه درمانی شناختی- رفتاری مدیریت استرس بر سلامت روان و راهبردهای مقابله با درد زنان مبتلا به سرطان پستان بود.روش بررسی: طرح پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری بود. به این منظور 30 بیمار زن مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به انجمن حمایت از بیماران سرطانی یاس کرمان در پاییز 1389 به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامه سلامت روان گلدبرک (GHQ) و پرسشنامه راهبردهای مقابله با درد بود که قبل از آغاز گروه درمانی و در پایان دوره درمان به وسیله بیماران دو گروه تکمیل شد. جهت تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس استفاده شد.یافته ها: نتایج پژوهش نشان داد گروه درمانی شناختی-رفتاری مدیریت استرس سبب ارتقای سلامت روان، اضطراب (P< 0/01)، افسردگی (P< 0/01)، علایم جسمانی (P< 0/01) و عملکرد اجتماعی (P< 0/01) در گروه آزمایش شده است. همچنین در زمینه استفاده از راهبردهای مقابله با درد بین گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری وجود دارد .(P< 0/01) پیگیری بعد از 2 ماه نتایج به دست آمده در دو گروه را تایید کرد .(P< 0/01)نتیجه گیری: نتایج حاصل از دادهها نشان داد که گروه درمانی شناختی-رفتاری مدیریت استرس باعث افزایش سلامت روان و افزایش استفاده از راهبردهای مقابله با درد بیماران مبتلا به سرطان پستان شده است. بنابراین از این روش میتوان در مراکز انکولوژی به عنوان یک درمان تکمیلی در کنار درمانهای پزشکی سود جست.

کلیدواژه ها

گروه درمانی شناختی- رفتاری، مدیریت استرس، سلامت روان، راهبردهای مقابله با درد، سرطان پستان.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.