بررسی میزان آگاهی و عملکرد زنان بالای 20 سال در مورد خودآزمایی پستان

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه بیماری های پستان، دوره: 3، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJBD-3-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 360
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نسرین فاضل

مربی مامایی، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار

رویا اکبر زاده

مربی داخلی- جراحی پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار

زهرا استاجی

مربی داخلی- جراحی پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار

آرش اکابری

مربی آمار زیستی، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی

چکیده

سرطان پستان شایع ترین نوع سرطان و دومین علت عمده مرگ ناشی از سرطان در بین زنان است. خودآزمایی پستان یک روش غربالگری بدون هزینه است که توسط خود زنان انجام میشود. هدف این مطالعه بررسی آگاهی و عملکرد زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهرسبزوار در زمینه انجام خودآزمایی پستان میباشد.روش بررسی: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی میباشد که در سال 1388 انجام شده است. در این مطالعه 364 زن بالای 20 سال در مراکز بهداشتی شهر سبزوار شرکت نمودند. روش نمونه گیری در این پژوهش بهصورت تصادفی خوشه ای انجام گرفت. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه حاوی مشخصات فردی- اجتماعی و اطلاعاتی در مورد آگاهی و عملکرد خودآزمایی پستان در زنان مورد مطالعه بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss و آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد.یافته ها: نتایج بیانگر آن است که35/5 درصد افراد در مورد روش های تشخیص زودرس سرطان پستان، علایم و نشانه های آن آگاهی دارند میانگین سنی افراد 33/45± 10/0 سال و شاخص توده بدنی 25/79± 4/3 بود مطالعه حاضر نشان داد که میزان سواد با اگاهی کلی ارتباط معنیدار دارد .P = 0/02 از نظرداشتن آگاهی به زمان انجام خودآزمایی، در این مطالعه 44/8 درصد از زنان انجام دهنده خودآزمایی به هنگام اتمام قاعدگی مبادرت به این کار نمودند و بنابراین از زمان انجام معاینه آگاهی داشتند. میزان عملکرد با سطح تحصیلات معنیدار نشد .P = 0/06 نتایح پژوهش حاضرنشان داد که سن با آگاهی ارتباط دارد. (p = 0/03) ولی با تاهل و شغل همسر ارتباط معنیداری ندارد.نتیجه گیری: یافته های مطالعه حاضر نشان داد که آگاهی و عملکرد خودآزمایی پستان در زنان مورد مطالعه نامناسب بود. بنابراین برنامه های آموزشی جهت تشویق زنان برای انجام خودآزمایی پستان به طور صحیح توصیه میشود

کلیدواژه ها

آگاهی، عملکرد، خودآزمایی پستان، غربالگری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.