تاثیر آموزش بر وضعیت آگاهی و عملکرد دبیران در زمینه روشهای غربالگری سرطان پستان

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: فصلنامه بیماری های پستان، دوره: 2، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJBD-2-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 408
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سوسن ساعت ساز

مربی پرستاری، مربی مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی بابل

رزیتا رضایی

مربی پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی بابل

رقیه نظری

مربی پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی بابل

فاطمه حاجی حسینی

مربی پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی بابل

چکیده

سرطان پستان شایعترین نوع سرطان درکل زنان و اولین سرطان شایع میان زنان کشورمان میباشد. ازآنجاییکه روش های غربالگری ازجمله بهترین روش های تشخیص زودرس میباشند که انجام آنها شیوع این سرطان را کاهش میدهد، لذا این مطالعه برای بررسی میزان آگاهی و عملکرد در ارتباط با روش های غربالگری سرطان پستان قبل و بعد از آموزش میان دبیران شاغل در دبیرستانهای شهر آمل اجرا شد.روش بررسی: این بررسی بهروش نیمهتجربی بر روی 48 نفر از دبیران شاغل در دبیرستانهای دولتی شهر آمل که به روش نمونه گیری خوشهای تصادفی از مناطق مختلف آموزش و پرورش شهری انتخاب شدند، اجرا شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه و چک لیست محقق ساخته بوده است که قبل و6 ماه بعد از آموزش توسط نمونه های پژوهش تکمیل گردید، سپس اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و استفاده از آمار توصیفی انجام شد و P < 0/05 معنیدار تلقی گردید.یافته ها: نتایج حاصل از آزمون های آماری نشان داد که قبل از آموزش، درصد افراد دارای آگاهی و عملکرد مطلوب برای خودآزمایی پستان، معاینه کلینیکی و ماموگرافی به ترتیب 9/3 درصد و1/9 درصد)(0 درصد و 6/3 درصد)(0 درصد و 0 درصد) بوده و بعد از آموزش این مقادیر به ترتیب به 39/5) درصد و 14/8 درصد)(40/7 درصد و44/4 درصد)(51/9 درصد و 38/9 درصد) افزایش یافته است که تفاوت آماری میان آنها معنیدار بوده است P =0/0001نتیجه گیری : بر اساس نتایج این پژوهش، آموزش بر بهبود میزان آگاهی و عملکرد روشهای غربالگری سرطان پستان نقش داشته است. لذا، توصیه میشود که سیاستهایی جهت آموزش، افزایش مراکز غربالگری و یادآوری منظم جهت غربالگری پستان اتخاذ گردد.

کلیدواژه ها

غربالگری سرطان پستان، آگاهی، عملکرد، آموزش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.