کاربرد روش گرانی سنجی برای یافتن حفره ها و کانال های کارستی زیر سد

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: چهاردهمین کنفرانس ژئوفیزیک
  • کد COI اختصاصی: GCI14_081
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 5127
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین زمردیان

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات

آرش متشرعی

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد چالوس

حمیدرضا زارعی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته ژئوفیزیک (گرایش گرانی سنجی) دانشگاه آزاد اس

چکیده

وجود حفره های کارستی می تواند یکی از عوامل گریز آب از سدها باشد . کاوش های گرانی سنجی در کشف موقعیت و ابعاد اینگونه ساختارهای زمین شناسی بسیار کارآمد است.در نقشه گرانی بوگه مربوط به یکی از سدها که در آن گریز آب مشاهده گردیده بود ، گرانی ناشی از سد به صورت عاملی مزاحم مانع بررسی بی هنجاری های زیر پی سد بود . برای حذف اثر گرانی سد ،از مدل سازی وارون استفاده گردید .برای نیل بدین منظور لازم بود تا چگالی و عمق مصالح بکار برده شده در ساخت سد موجود باشد ،جهت تخمین تباین چگالی بین مصالح سد و سنگ های پیرامون سد و همچنین اعمال تصحیح صفحه بوگه ،آنالیز پروفیل های نتلتون بکار گرفته شد و جهت تخمین اثر گرانی مصالح سد از مدل سازی مصنوعی ارتفاعی استفاده گردید . بمنظور مدل سازی از روش وارون منشوری (غیر خطی) استفاده گردید که در تکرار چهارم به همگرایی قابل قبول 0/0412 میلی گال رسیده و مدل سازی منشورها با دقت 5 متر به پایان رسید . در نقشه گرانی باقیمانده نهایی حاصل از تقریب چهارم ،اثرهای گرانی محلی بوضوح خود را نشان داد که بر اساس اطلاعات زمین شناختی ،به عنوان حفره های کارستی و کانال های آهکی در زیر پی سد که سبب گریز آب می شوند ،مطرح گردیدند .

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.