عوامل موثر بر رضایت شغلی کارکنان کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران بر اساس نظریه های TOPSIS و AHP
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: کنفرانس ملی مدیریت و مهندسی صنایع ایران
- کد COI اختصاصی: CHEMCONG01_128
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 655
نویسندگان
دانشجوی ارشد مهندسی صنایع، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه صنعتی قم
دانشیار گروه صنایع، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه صنعتی قم
چکیده
دراین تحقیق به بررسی میزان رضایت شغلی و عوامل موثر بر آن در شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران می پردازیم. رضایتشغلی را نگرش آگاهانه مثبت و کلی فرد نسبت به شغل خویش تعریف نموده و سپس به تعاریف مفاهیم مرتبط با موضوع پرداختهمی شود. عوامل متعددی را به عنوان متغیرهای مستقل تحقیق که در ارتباط با متغیر تابع رضایت شغلی دارند را شناسایی وپیرامون هر کدام بحث نظری و نتایج تحقیقات گذشته بیان می شود. به طور کلی متغیرها و عوامل تاثیر گذار بر رضایت شغلی در 6بعد ماهیت کار (شغل)، مسیول مستقیم، همکار، ارتقاء، حقوق و مزایا و شرایط کار در محیط فعلی دسته بندی شده است . جامعهآماری این پژوهش را کارمندان شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران تشکیل می دهند و تعداد آنها 245 نفر می باشد که ازبین آنها نمونه بر اساس فرمول کوکران به تعداد 150 نفر انتخاب شد. پس ازجمع آوری اطلاعات مورد نیاز , ابزار آماری متناسب بافرضیه های تحقیق که مهم ترین آنها تحلیل رگرسیون، آزمون کلموگروف اسمیرنف و آزمون همبستگی می باشند به کار گرفتهشده اند. نتایج نشان دادند که همه عوامل بر رضایت شغلی موثرند و رابطه مستقیم و معناداری دارند و همچنین نتایج نشان میدهد که میانگین میزان رضایت شغلی بین کارکنان 2,06 می باشد که حاکی از آن است که کارکنان در حد متوسط رضایت دارند.کلیدواژه ها
پرسشنامه شاخص توصیف شغلی، تاپسیس، رضایت شغلی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، کارکنان کشتیرانیمقالات مرتبط جدید
- نهان کاوی صوتی براساس مدل psychoacoustic معکوس شنیداری انسان
- اهمیت و جایگاه هوش مصنوعی و لجستیک بحران در حملات بیوتروریستی
- بهینه سازی سبد سهام بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از الگوریتم ژنتیک
- بررسی چالش های امنیتی و راهکارهای آن در پایگاه داده های NoSQL و کلان داده ها
- طراحی مدل تخصیص هواپیماها به مسیر جهت حداکثر کردن سود مورد انتظار با در نظر گیری عدم قطعیت در تقاضا
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.