CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

ارزیابی کارآیی چند کنه کش جهت ضدعفونی کورم زعفران به منظور کنترل کنه Rhizoglyphus robini Claparede, 1869 (Acari: Acaridae)

عنوان مقاله: ارزیابی کارآیی چند کنه کش جهت ضدعفونی کورم زعفران به منظور کنترل کنه Rhizoglyphus robini Claparede, 1869 (Acari: Acaridae)
شناسه ملی مقاله: SAFFRON05_040
منتشر شده در پنجمین همایش ملی زعفران در سال 1397
مشخصات نویسندگان مقاله:

حسن رحیمی - عضو هییت علمی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی؛
محمودرضا کریمی شهری - عضو هییت علمی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی؛

خلاصه مقاله:
کنه Rhizoglyphus robini به بنه (کورم) زعفران حمله و باعث انتقال عوامل بیماریزا خصوصا قارچها و باکتریهای مولد پوسیدگی میشود. این پوسیدگی های کورم موجب تنک شدن و کوتاه شدن عمر مفید مزارع زعفران میشود. انتشار این کنه توسط کورم های آلوده در موقع کاشت از مناطق آلوده به سایر مناطق است. ضد عفونی بذر از اصول مهم در کشاورزی پایدار است که با کمترین هزینه و کمترین آلودگی در محیط زیست، خسارت برخی از آفات از جمله خسارت این کنه را محدود می سازد. به منظور انتخاب کنهکشهای برتر در کنترل این کنه آزمایشی، در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در شرایط آزمایشگاهی انجام گرفت. سموم مورد آزمایش شامل کنه کش های بایومایت، جیسیمایت، پروپارژیت هر یک در سه غلظت یک، دو و چهار در هزار و کلوفنتزین و اسپیرودیکلوفن هر کدام در سه غلظت نیم، یک و دو در هزار به صورت اسپری کورمها قبل از کاشت بودند. نتایج تلفات جمعیت کنه در روزهای سوم، هفتم و چهاردهم بعد از ضدعفونی نشان داد که سم بایومایت به نسبت چهار در هزار بهترتیب با تلفات 67,77، 87 ,57 و 83,20 درصد و سم پروپارژیت به نسبت چهار در هزار به ترتیب با تلفات 75,24، 78,71 و 61,36 درصد نسبت به سایر سموم مورد آزمایش از برتری بالاتری برخوردار بود. سم بیومایت با توجه به اینکه کنه کشی است ارگانیک، با منشاء گیاهی و با خاصیت ضد تغذیه ای کلیه ی مراحل متحرک کنه ها به عنوان تیمار برتر این آزمایش معرفی گردید.

کلمات کلیدی:
کنه کش، بنه، زعفران، کنه.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/830618/